• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Objavljena lista kandidata za prestižnu memorijalnu nagradu „Astrid Lindgren“

23 Oktobar 2020 Novosti 906 Views

alma

Memorijalna nagrada Astrid Lindgren nagrađuje autore, ilustratore, usmene pripovjedače i promotore čitanja koje su nominirane od strane svjetskih organizacija i biblioteka. Imena 263 kandidata iz 69 zemalja raširila su se na 6 kontinenata. Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH, od 2007. godine ispunjavajući sve uvjete, je nominacijsko tijelo za prijedlog kandidata iz Bosne i Hercegovine za Memorijalnu nagradu „Astrid Lindgren“ ( www.alma.se).

 

Žiri, na čelu sa predsjednicom Boel Westin, ima izazovan, ali ugodan zadatak svake godine ocjenjivati neke od najistaknutijih svjetskih kandidata i odabrati jednog laureata (ili nekoliko njih). Ove godine, ispred Bosne i Hercegovine kandidati su Marija Fekete-Sullivan, Elmira Mekić, Mirsad Bećirbašić i Šimo Ešić.

marija fekete   elmira mekic   mirsad becirvasic      simo esic

Lista ALMA sadrži i žive legende i buduće zvijezde. Njihova djela sadrže prekrasne avanture i svakodnevna promatranja puna osjećaja i psihološkog uvida, briljantnu vizualnu umjetnost i šaljiva remek-djela. Lista uključuje i aktivnosti promocije čitanja sa nekoliko kontinenata čiji rad ispunjava kritično važnu funkciju za budućnost dječje književnosti na globalnom nivou.

„Sada više nego ikad, djeci i mladima treba pristup literaturi koja svijet stavlja u perspektivu. Lista ALMA ima fantastičnu širinu, kvalitet i raznolikost ”, kazala je predsjednica žirija Boel Westin.

Listu kandidata možete pregledati na linku: https://alma.se/en/nomination/candidates/

Čestitamo svim kandidatima koji su u konkurenciji za ALMA 2021!