• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

NUBBIH OBILJEŽILA 75 GODINA POSTOJANJA I RADA

30 Oktobar 2020 Događaji 951 Views

Akademijom, izložbom i projekcijom videozapisa Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine obilježila je 75 godina postojanja i rada.

Pozdravnim obraćanjem, direktor NUBBiH Ismet Ovčina otvorio je Svečanu akademiju i poželio dobrodošlicu uvaženim gostima i govornicima: g. Amelu Suljoviću, Savjetniku Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Nj. E. Šefika Džaferovića, ujedno Generalnog pokrovitelja ove manifestacije, zatim Mr. Jasminu Brankoviću Pomoćniku ministra za nauku, u Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke, Prof. Dr. Rifatu Škrijelju Rektoru Univerziteta u Sarajevu, Sanji Vlaisavljević Savjetnici Ministrice Civilnih poslova BiH, kao i ostalim prisutnim gostima.

Direktor Ovčina iskazao je ponos što je na čelu institucije koja obilježava tako značajan jubilej te je podsjetio na važnost i značaj ove kulturne institucije.

Ovo je izuzetno značajna svečanost i izuzetno smo zadovoljni da ćemo i u ovakvim uslovima imati obraćanje jednog broja uvaženih govornika. Ponosni smo što ćemo poslati poruku da NUBBiH kao jedan od simbola kulturnog nasljeđa ostvaruje svoju časnu misiju kulture, nauke i obrazovanja - kazao je Ovčina.

Podsjetio  je da je u augustu 1992. godine NUBBiH ostala bez skoro svega, ali ipak nije prekidala s radom. Osvrnuo se i na neriješen pravno-finansijski status, izrazivši nadu da će se u skoroj budućnosti to promijeniti. I, nije danas baš primjereno da lamentiramo, ali, ne možemo a da ne spomenemo da, iako je Vijećnica obnovljena prije šest godina, NUBBiH još uvijek nije niti jednu knjigu smjestila u svoj prijeratni dom. I premda u neadekvatnom prostoru, nastoji ostati aktivni sudionik i servis za ukupnu kulturnu i akademsku zajednicu u BiH. Nažalost, ni 25 godina nakon rata u BiH, pravno-finansijski status ove ustanove - jednog od simbola kulturnog identiteta u BiH, nije riješen. Apelujemo i nadamo se da će nadležni organi, u skladu sa kontinuitetom zakona i ulogom ove Biblioteke u društvu, konačno donijeti kvalitetno rješenje - naglasio je direktor NUBBiH.

Savjetnica Ministrice Civilnih poslova BiH, Sanja Vlaisavljević kazala je kako NUB čuva neprocjenjivo naslijeđe naše zemlje i zaslužuje puno uvažavanje cijele bosanskohercegovačke društvene zajednice zbog svoje kulturne i prosvjetiteljske misije tokom proteklih 75 godina.

I pored svih pravnih i finansijskih problema koji opterećuju normalan rad ove važne kulturne ustanove, NUBBiH uspješno odgovara svojim temeljnim zadaćama, a podjednako predstavlja i BiH u različitim evropskim i svjetskim bibliotečno-informacijskim asocijacijama, sukladno s najvišim standardima u oblasti bibliotekarstva. Posebno želim naglasiti osobnu posvećenost djelatnika NUBBiH, bez obzira na uvijete koji nekada i nisu takvi kakve bi ovakve institucije morale imati, svojim radom i stručnim angažmanom sačuvaju međunarodno prepoznatljiv ugled i visoku razinu profesionalnosti - istakla je Vlaisavljević.

Pomoćnik ministra za nauku u Ministarstvu obrazovanja i nauke Federacije BiH Mr. Jasmin Branković rekao je da je praznik NUB-a BiH ujedno i praznik organizovane bibliotečke službe u našoj zemlji.

NUBBiH je krovna, matična biblioteka za ovu zemlju. Jedna od onih biblioteka koju formiraju države kao takve - vrijeme je da to razumiju i oni koji trenutno kreiraju odgovarajuće politike i kad je u pitanju NUBBiH i druge značajne krovne ustanove od kapitalnog značaja - mišljenja je Branković.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Prof. Dr. Rifat Škrijelj naglasio je da je NUBBiH jedna od značajnih institucija riznica i čuvar pisane građe nastale na tlu Bosne i Hercegovine, a također i ovog dijela Evrope i Balkana.

Institucija koja je opstala prkoseći svim nevoljama sačuvala je pisanu građu i ozbiljne dokaze o tradiciji stvaralaštva na prostoru BiH, Balkana i ovog dijela Evrope. NUBBiH je jedna od najznačajnijih institucija partnera UNSA koja je istovremeno i pridružena članica - kazao je rektor UNSA.

Generalni pokrovitelj Svečane akademije obilježavanja 75. godišnjice je Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, čiji je savjetnik Amel Suljović istakao spremnost kabineta da odgovorno i pravovremeno podržava rad NUBBiH na domaćem i međunarodnom planu.

Značaj Nacionalne i univerzitetske biblioteke u bilo kojoj zemlji se ne treba objašnjavati. Kao čovjek koji je u uskoj vezi sa pisanim nasljeđem, možda mogu pravilnije da razumijem posljedice koje će zajednica zasigurno imati u konačnici zbog dugoročnog lošeg stanja u kojem se ova institucija nalazi. Nadam se će kolektiv NUBBiH-a osamdesetu godišnjicu dočekati sa održivim rješenjem za dugoročno i kvalitetno funkcionisanje ove temelje institucije kulture u BiH te da će nacionalno blago BiH pohranjeno u ovoj instituciji tome i doprinijeti, istakao je Suljović.

Virtuelnu čestitku uputili su i Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, te Predsjednik CENL i izvršni direktor Britanske biblioteke Roly Keating, a koje možete pogledati u prilogu:

 
 

Prisutni gosti imali su priliku pogledati i projekciju filma o NUBBiH, kao i izložbu pripremljenu za ovu prigodu, koje također možete pogledati u prilogu

 

Na samom kraju, NUBBiH proglasila je nove počasne članove Biblioteke te ovom prilikom uručila Počasne članske kartice: Nj.E. Šefiku Džaferoviću, Ministrici Civilnih poslova BiH Ankici Gudeljević, Pomoćniku ministrice Civilnih poslova BiH Siniši Iliću, Pomoćniku ministra za nauku, u Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke Mr. Jasminu Brankoviću te Rektoru Univerziteta u Sarajevu Prof. Dr. Rifatu Škrijelju.

Program manifestacija održan je uz poštivanje epidemioloških mjera i preporuka nadležnih zdravstvenih organa.