• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Predstavljen novi broj časopisa “Bosniaca”

06 Februar 2020 Događaji 1220 Views

5. februara 2020. godine u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine predstavljen je novi broj časopisa “Bosniaca”.

“Bosniaca” je časopis Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH koji izlazi jedanput godišnje i u njemu se objavljuju originalni stručni i naučni radovi, građa od značaja za obnovu kolekcija NUB-a BiH i za bibliotečku struku u cjelini. Ovaj bosanskohercegovački stručni časopis u oblasti bibliotekarstva  indeksiran u nekoliko međunarodnih baza podataka: Web of Science, EBSCO-CEEAS, The Belt and Road Initiative Reference Source (EBSCO), INDEX COPERNICUS, Slavic Humanities Index-u, a dostupan je u ROAD (Directory of Open Access scholarly Resources) i CEEOL (Central and Eastern European Online Library), te u Hrčku kao i na KOBSON-u.

O časopisu “Bosniaca” govorili su glavni i odgovorni urednik, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, dr. Ismet Ovčina, prof. dr. sci. Aleksandra Horvat, članica Hrvatskog knjižničarskog društva i dugogodišnja profesorica Katedre za bibliotekarstvo na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, kao i profesori sa Odsjeka za komparativnu književnost i bibliotekarstvo Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Senada Dizdar i Akademik, prof. dr. Dževad Karahasan.

Dr. Ovčina je izrazio zadovoljstvo što je i pored uslova u kojima Biblioteka radi, NUBBiH uspjela da izda još jedan broj Bosniace. On je istakao da je „Bosniaca“ prepoznatljiv časopis u BiH koji govori o bibliotečkoj struci. Naglasio je da novi broj časopisa sadržajno obrađuje niz aktuelnih tema iz domena bibliotečko-informacionog sistema, dokumentiranog naslijeđa, informacija i servisa u novom tehnološkom sistemu.

Prof. dr. sci. Aleksandra Horvat obratila se prisutnim izražavajući svoje zadovoljstvo što je članica međunarodne redakcije već dugi niz godina, te govorila o poslovima i izazovima koji se nalaze pred uredništvom svakog ozbiljnog časopisa pri stvaranju i oblikovanju novog broja.

Prof. dr. Senada Dizdar je sa stručnog stanovišta dala osvrt na sve članke, ističući da ovaj broj časopisa pored članaka, donosi i zanimljive priloge.

Ovaj novi broj sadrži 16 preglednih i stručnih radova, kao i četiri prikaza. Kao i u prethodnom broju, i u ovom su dati radovi koji tematski variraju od historijskih tema, preko organizacije informacija, pa do mjerenja uspješnosti organizacijskog poslovanja visokoškolskih biblioteka.

Akademik, prof. dr. Dževad Karahasan, između ostalog, naglasio je važnost postojanja jednog ovakog časopisa za bibliotečku struku i ukazao na neraskidivu vezu Biblioteke i Vjećnice koja se nalazi na naslovnici svakog broja časopisa Boaniaca.

Promociji su prisustvovali  pored promotora i autori objavljenih članaka, predstavnici akademske zajednice, bibliotečki djelatnici iz biblioteka Bosne i Hercegovine te veliki broj zainteresovanih građana.