• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Ambasador Republike Irske u posjeti NUBBiH

21 Januar 2020 Novosti 929 Views

Nj. E. Myles Geiran, ambasador Republike Irske, 20.01.2020. godine, posjetio je Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku Bosne i Hercegovine, gdje se susreo sa direktorom dr. Ismetom Ovčinom i saradnicama.

Dr. Ovčina je izrazio dobrodošlicu i uvaženog gosta upoznao o dosad provedenim aktivnostima u nominiranju bosanskohercegovačkih pisaca za prestižnu nagradu International DUBLIN Literary Award.

Od 2019. godine, Nacionalna i univerzitetska biblioteke Bosne i Hercegovine, na prijedlog NJ.E. Myles Geirana je postala nominacijsko tijelo za Dablinsku književnu nagradu, te će i ove godine predložiti novog autora i novi roman za ovu prestižnu nagradu.

Dr. Ovčina je Njegovu Ekselenciju također izvijestio o stanju fonda NUBBiH, naročito o građi koja govori o irskim autorima, književnosti, historiji, o građi koja govori o Rebublici Irskoj.

Pored aktivnosti za književnu nagradu i fondu NUBBiH, gospodin ambasador i dr. Ovčina su razgovarali o mogućim novim projektima na polju istraživanja i promociji zajedničkih kulturnih i historijskih vrijednosti.

Ovom prilikom dr. Ovčina je gospodinu ambasadoru Geiranu darovao nekoliko izdanja NUBBiH, među kojima i Bosniacu, časopis Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, te je izrazio nadu da će NJ.E. Geiran ponovo doći u posjetu Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH, a da će u međuvremenu biti ostvarena projektna aktivnost kojom će se Republika Irska pobliže predstaviti u Bosni i Hercegovini.