• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Izašao novi broj online izdanja časopisa “BOSNIACA”

19 Decembar 2019 Novosti 1195 Views

korica Bosniaca 24 online Sa zadovoljstvom vam predstavljamo novi broj časopisa Bosniaca, njegovo 24. izdanje, koje predstavlja još jedan važan izvor informacija iz svijeta bibliotekarstva, nauke i kulturne baštine: BOSNIACA Br. 24 ONLINE.

Bosniaca je časopis Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH koji izlazi jedanput godišnje i u njemu se objavljuju stručni i naučni radovi, građa od značaja za obnovu kolekcija NUBBiH i za bibliotečku struku u cjelini.

U ovome broju, s posebnim zadovoljstvom, najavljujemo 17 radova, iz oblasti bibliotečko-informacijskog sistema, dokumentarnog naslijeđa, informacija i servisa u novom tehnološkom okruženju. Osim radova, tu su i četiri prikaza, od kojih se neki bave i učešćem Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH na međunarodnim sastancima i radionicama.

Ovaj bosanskohercegovački stručni časopis u oblasti bibliotekarstva indeksiran je u nekoliko međunarodnih baza podataka: Web of Science - Emerging Sources Citation Index, Central & Eastern European Academic Source (EBSCO), The Belt and Road Initiative Reference Source (EBSCO), Index Copernicus, KoBSON - Konzorcijum biblioteka Srbije za objedinjenu nabavku, a dostupan je u ROAD (Directory of Open Access scholarly Resources),  CEEOL (Central and Eastern European Online Library), Hrčak - Portal hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa, i Slavic Humanities Index.

Promocija novog broja časopisa će biti održana u januaru 2020. godine.

Vjerujemo da će predstavljene teme u ovom broju časopisa Bosniace privući pažnju stručne bibliotečke javnosti, kao i opravdati važnost postojanja jednog ovakvog časopisa.