• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Eugene Schulman darovao 6000 naslova Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH

23 Septembar 2019 Novosti 1980 Views

20. 09. 2019. godine, Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine, svečano je obilježila otvorenje čitaonice, u koju je smjestila donaciju privatne kolekcije knjiga, sa preko 6000 naslova. Privatnu kolekciju, NUBBiH je darovao, Eugene Schulman, američki i švicarski državaljanin koji živi u Ženevi, inače pasionirani kolekcionar knjiga.

donacija4

Ovom prigodom, dr. Ismet Ovčina je kazao: „Otvorenje ove čitaonice, jedna je u nizu manifestacija, kojima NUBBiH obilježava 74. godišnjicu svoga rada i postojanja. Ovaj gest gospodina Schulmana, rezultirao je idejom da se kompletna  kolekcija smjesti u jednu posebnu čitaonicu, koja će imati svrhu da svojim otvorenim pristupom i lijepim ambijentom služi korisnicima ove Biblioteke za naučno-istraživački i timski rad“.

Zbog zdravstvenih tegoba, gospodin Schulman nije bio u prilici da prisustvuje ovom događaju, ali su u njegovo ime prisutnima se obratili, njegovi dugogodišnji prijatelji, Matthew Stevenson, Daniel Warner i Michael Horner, koji su uložili veliki trud da ova vrijedna donacija dođe do Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH. Iz zahvalnosti prema ovoj donaciji, Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH je gospodinu Schulmanu poslala Zahvalnicu, te uručila počasne članske kartice Biblioteke njegovim prijateljima.

Pored, dr. Ovčine, navedenih prijatelja gospodina Schulmana, prisutnima se obratila i predstavnica Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, gospođa Borka Šunjić, savjetnica ministrice prof. Dr. Elvire Dilberović, koja je pozdravila ovu veliku donaciju knjiga, istaknuvši potporu Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke pri realizaciji mnogobrojnih projekata Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, kao jedne od prepoznatljivih institucija kulture, obrazovanja i nauke u BiH. Predstavnica Ambasade Švicarske u Bosni i Hercegovini, gospođa Hanna Bodenmann, u svom obraćanju, posebno je pohvalila ovakav vid privatnih donacija koje jačaju kulturnu saradnju BiH sa zemljama u regionu i Evropi, te naglasila značaj projekata koje Švicarska ambasada u BiH realizira na polju kulturne saradnje u Bosni i Hercegovini.


Eugene Schulman:  My Life in Books (Život u knjigama)
   |  Dr. Ismet Ovčina: Obraćanje povodom donacije