• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

48. LIBER godišnja konferencija

03 Juli 2019 Novosti 1406 Views

LIBER2019 Colour Final

26. – 29. juna 2019. godine održana je 48. LIBER (Ligue des Bibliothèques Européennes de Recherche – Association of European Research Libraries) godišnja konferencija ( 48th LIBER Annual Conference), u Dablinu, u Trinity College Dublin.

Smješten u centru Dablina, na mjestu susreta kulturnih, tehnoloških, političkih i maloprodajnih okruga, Trinity College Dublin/ Univerzitet u Dablinu je jedna od najpoznatijih institucija u Irskoj. Konferencija je održana u prekrasnom kampusu u centru grada u saradnji sa CONUL-om (Konzorcijum nacionalnih i univerzitetskih biblioteka). Inače, kao irski univerzitet na svjetskoj pozornici, Trinity College je priznat za akademsku izvrsnost i transformativno studentsko iskustvo. Trinity je najviši rangirani univerzitet u Irskoj, jedan od 100 najboljih na svijetu i član Lige evropskih istraživačkih univerziteta (LERU). CONUL (Konzorcijum nacionalnih i univerzitetskih biblioteka) okuplja glavne istraživačke biblioteke Irske, kako bi razvio i poboljšao bibliotekarske i informativne usluge svojih članova kroz razmjenu iskustava i organizaciju inovativnih kooperativnih aktivnosti.

LIBER, kao asocijacija , cijeni saradnju i inkluzivnost i teži ka sljedećim ciljevima:

  • Kvalitetne usluge za sve korisnike bibliotečkih i informatičkih usluga,

  • Intelektualna sloboda i pristup stipendijama,

  • Saradnja sa kampusom, lokalnim, nacionalnim, evropskim i globalnim partnerima,

  • Upravljanje zbirkama i institucionalnim resursima, u najprikladnijem formatu,

  • Liderstvo, inovativnost i spremnost da se prihvate mogućnosti za promjene,

  • Uključenost, jednakost mogućnosti i ispunjenje potencijala.

Godišnja konferencija LIBER-a je mjesto koje svake godine okuplja direktore i bibliotekare istraživačkih biblioteka sa ciljem realizacije što boljeg umrežavanja i saradnje. Cilj konferencije je da se identifikuju prioritetne  potrebe za istraživačkim bibliotekama, kao i da se razmijene informacije i ideje za rješavanje tih potreba. Ove godine, Konferencija je okupila blizu 500 delegata iz svih biblioteka Evrope.

Svake godine, godišnji konferencijski fond, uz odabir od strane Izvršnog odbora LIBER-a dodjeljuje ograničen broj stipendija/grantova, što omogućava predstavnicima jednog broja biblioteka iz određenih evropskih zemalja da prisustvuju konferenciji. Ove godine, stipendiju/grant je dobio i direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, dr. Ismet Ovčina, koji je aktivno učestvovao u radu Godišnje konferencije, te jednom broju radionica i izlaganja. Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine, je inače dugogodišnja članica LIBER- a.

Pored Godišnje konferencije LIBER- a, kao i brojnih sastanaka, radionica i izlaganja, učesnike Konferencije je primila i kancelarka Trinity College Mary Robinson. Dr. Mary Robinson, prva žena predsjednica Irske (1990-1997) i bivši visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava (1997-2002), kao akademik (Pravni fakultet Trinity College 1968-90), zakonodavac (senator 1969-89) i advokat dr. Robinson je uvijek nastojala da koristi pravo kao instrument društvenih promjena. Pozdravljajući učesnike, dr. Robinson, je posebno istakla značaj obrazovanja, istraživačkih biblioteka i istraživačkog naučnog rada u savremenim društvenim tokovima.

U okviru programa Konferencije, bile su omogućene i posjete kulturnim institucijama Republike Irske, Nacionalnoj biblioteci, Nacionalnoj galeriji, Nacionalnom muzeju i dr.

Tokom svog boravka, dr. Ismet Ovčina, se sastao i sa direktoricom Nacionalne biblioteke Irske, dr. Sandra Collins, sa kojom je razgovarao o mogućoj saradnji, i tom prilikom uručio jedan broj aktuelnih izdanja NUBBiH.

Sljedeća Godišnja konferencija LIBER- a 2020,  bit će održana u Beogradu, u Univerzitetskoj biblioteci "Svetozar Marković".