• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Posjeta glavne ravnateljice Nacionalne i sveučilišne knjižnice Zagreb i direktora Narodne biblioteke Srbije Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine

18 Mart 2019 Novosti 1310 Views

Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, dr. Ismet Ovčina, je u četvrtak, 14.03.2019. godine, ugostio, glavnu ravnateljicu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, dr. Tatijanu Petrić, i direktora Narodne biblioteke Srbije, Laslu Blaškovića.

Ovom prigodom, dr. Ismet Ovčina je sa svojim gostima razgovarao o budućoj saradnji ovih biblioteka i popularizaciji i afirmaciji bibliotečko- informacijskog poslovanja kao i o mogućnosti realizacije određenih međunarodnih projekata. Inače, Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH, ima potpisane sporazume o međunarodnoj saradnji sa ovim bibliotekama, i vrlo konkretnu i svrsishodnu kooperaciju. Učesnici na sastanku su potvrdili da ovakav vid saradnje primarno doprinosi dobrobiti svih njihovih korisnika, kao i razvoju i širenju bibliotečke misije u ovim zemljama i regionu.

Tokom posjete, dr. Tatijana Petrić i Laslo Blašković, aktivno su kao promotori i predavači, učestvovali u promociji 23. broja časopisa Bosniaca, u kojem se  objavljuju originalni, stručni i naučni radovi, kao i  sistematizirana građa od velikog značaja za obnovu kolekcije biblioteke i bibliotečku struku u cjelini, i naučnom savjetovanju „ Naučno izdavaštvo u BiH i regionu“ u organizaciji Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, a uz finansijsku potporu Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. Ovom naučnom savjetovanju prisustvovali su eminentni stručnjaci ove oblasti iz BiH i regiona. Svojim izlaganjima, oba predavača istakla su značaj biblioteka u razvoju naučne infrastrukture, kao i uticaja izdavaštva u razvoju obrazovne i naučne djelatnosti, a što su prezentirali kroz teme:

  • - Dr. Tatijana Petrić: Uloga knjižnica u razvoju znanstvene infrastrukture,

  • - Laslo Blašković: Stručno-naučni časopisi u izdanju Narodne biblioteke Srbije.