• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Konsultativni sasatanak NUBBiH i Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH

11 Mart 2019 Novosti 1269 Views

U Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH, 11. marta, održan je konsultativni sastanak sa predstavnicima Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine. Ispred Komisije na sastanku su prisustvovali izvršni direktor Komisije Mirzah Fočo, i saradnica za historiju umjetnosti Aida Bičakčić, dok su ispred ispred NUBBiH bili direktor Ismet Ovčina, i saradnici sa Odjeljenja Specijalnih zbirki i Stare periodike.

IMG 20190311 122402

Na sastanku se razgovaralo o procedurama i mogućnostima podnošenja zahtjeva NUBBiH za kandidiranje vrijedne građe koju posjeduje na listu nacionalnih spomenika. Predstavnici Komisije su objasnili osnovne i početne korake prema kojima NUBBiH treba da se vodi za nominaciju. Na sastanku se govorilo i o mogućem uvrštavanju blaga NUBBiH na UNESCO Listu svjetskog naslijeđa.

NUBBiH će u narednom periodu uputiti Peticiju Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, nakon čega bi uposlenici NUBBiH zajedno uz konsultaciju predstavnika Komisije trebali izvršiti odabir najvrijednije građe za nominaciju.

NUBBiH se nada pozitivnom ishodu, te da će se njena izuzetno vrijedna građa uskoro naći na listi nacionalnih spomenika BiH, što njene kolekcije svakako i zaslužuju.

blago