• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Posjeta predstavnika NUBBiH Narodnoj biblioteci Nevesinje, Narodnoj biblioteci „Vladimir Gaćinović“ Bileća i Narodnoj biblioteci Trebinje

08 Mart 2019 Novosti 1458 Views

Dr. Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH sa saradnicima, 5. marta 2019. godine, posjetio je narodne biblioteke u Trebinju, Nevesinju i Bileći.

U Narodnoj biblioteci Trebinje, dr. Ovčina je razgovarao sa novoimenovanom direktoricom Biblioteke, Milosavom Vuković.

Uz srdačne izraze dobrodošlice, gosp. Vuković je upoznala goste sa radom Biblioteke koja je osnovana 1954. godine, i u svome fondu baštini Dučićev legat sa 5400 vrijednih i rijetkih bibliotečkih jedinica. Dr. Ovčina i gosp. Vuković su razgovarali o profesionalnoj saradnji između biblioteka i o mogućoj zajedničkoj realizaciji  projekata. Ovom prilikom dr. Ovčina je uručio gosp. Vuklović na dar paket knjiga, koje će biti na raspolaganju korisnicima Narodne biblioteke Trebinje.

Sa direktorom Narodne biblioteke Nevesinje, Zoranom Kisićem, dr. Ovčina i saradnici su razgovarali o nastanku biblioteke i njenoj ulozi u Nevesinju, o problemima sa kojima se susreće i o prostornim kapacitetima, koje bi trebalo proširivati. Narodna biblioteka Nevesinje  je podrška školskim bibliotekama i drugim programima koje su namijenjeni studentima i ostalim građanima. Bibliotečki fond iznosi više od 25.000 naslova, među kojima se nalaze naslovi lektira, stručne literature i beletristike.

Imajući u vidu da Narodna biblioteka Nevesinje nabavlja knjige putem kupovine, razmjene i poklona, dr. Ovčina je i ovoj Biblioteci uručio knjige na dar.

U Narodnoj biblioteci „Vladimir Gaćinović“ Bileća, dr. Ovčina je razgovarao sa direktoricom Irenom Dunđer i njenim saradnicama, koji su upoznali goste iz NUBBiH sa radom Biblioteke.

U ovoj biblioteci knjige se nalaze u slobodnom pristupu. Osnovni fond, koji sadržava 21.800 knjiga, obilježen je i razvrstan po sistemu Univerzalne decimalne klasifikacije.

U srdačnom i prijateljskom razgovoru dr. Ovčina je, evocirao uspomene na gimnazijske dane, na vrijeme kada je koristio usluge ove Biblioteke, a posebno se interesirao za jedinstveno umjetničko djelo koje ova Biblioteka posjeduje – sliku autora Moša Pijade koja je nastala u Bilećkom koncentracionom logoru 1940. godine, gdje je Pijade bio u zatočeništvu oko 11 mjeseci. Riječ je o portretu Isaka Karaoglanovića, jednom od zatočenika logora zajedno sa Mošom Pijade. Slika je urađena na drvenoj podlozi.

Gosp. Dunđer je s ponosom pokazala djelo gostima i izrazila zahvalnost na posjeti i spremnost na saradnju. 

Dr. Ovčina je i ovoj Biblioteci uručio paket knjiga namjenjen fondu Biblioteke.

Dr. Ovčina je pozvao direktore biblioteka kojima je bio u posjeti da prisustvuju Naučnom savjetovanju sa međunarodnim učešćem: „Naučno izdavaštvo u BiH i regionu“, koje će, u organizaciji NUBBiH, biti održano 14. marta 2019. godine.