• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Posjeta direktorice Opće biblioteke Maglaj NUBBiH

28 Februar 2019 Novosti 1254 Views

Dana 26. februara 2019. godine direktorica Opće biblioteke Maglaj (OBMAG) mr. Nina Bunjevac Salkić posjetila je Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BiH (NUBBiH) i susrela se sa direktorom, dr. Ismetom Ovčinom i rukovodiocem Virtualne biblioteke BiH Nevenkom Hajdarović.

maglaj 1

Opća biblioteka Maglaj je 2018. godine obilježila značajan jubilej - šezdeset godina od ustanovljenja. Od 2002. godine Biblioteka je smještena u posebnoj zgradi i po broju jedinica i uslugama koje je pružala spadala je u najznačajnije i najljepše biblioteke u Bosni i Hercegovini. Godine 2014. Biblioteka je u poplavama izgubila veliki dio fonda, oko 28.000 jedinica. Velikim naporom uposlenih i šire društvene zajednice zgrada Biblioteke je obnovljena, a njezin fond danas broji oko 50.000 jedinica razne vrste građe.

Od 18. 11. 2008. godine Opća biblioteka Maglaj je članica COBISS.BH i do stradanja 2014. godine imala je obrađenih oko 3.000 jedinica u sistemu. Nažalost, te godine je prestao i njezin rad u sistemu. Poslije više od četiri godine od stradanja stekli su se uslovi da se građa koja se sada nalazi u Biblioteci obradi i učini dostupnom širokom krugu korisnika. To je bio i jedan od povoda za posjetu Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH u kojoj djeluje Virtualna biblioteka BiH (VIBBiH).

Dr. Ovčina je istakao spremnost NUBBiH da pomogne aktiviranju Opće biblioteke Maglaj u Kooperativnom bibliografskom sistemu i servisima BiH – COBISS.BH. Razgovaralo se i o drugim zajedničkim aktivnostima, proširenju suradnje i organiziranju stručnih skupova koji bi doprinijeli razvoju i unapređenju bibliotekarstva BiH.

Prilikom posjete, direktorica Bunjevac Salkić poklonila je dr. Ovčini reprint izdanja Opće biblioteke Maglaj –  dvije knjigu Edhema Mulabdića Zeleno busenje, iz 1898, i Nova vremena, iz 1914. godine. Dr. Ovčina je direktorici Bunjevac Salkić poklonio najnovija izdanja NUBBiH-a.