• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Promocija Nacionalne i univerzitetske biblioteke BIH na Prvom salonu akademske knjige u Mostaru

21 Septembar 2018 Novosti 1290 Views

U okviru Prvog Salona akademske knjige u Mostaru, jedinstvenog i vrlo značajnog naučnog događaja, Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine predstavila se sa dva događaja u prostorijama Narodne knjižnice HNŽ, Mostar.

Radionica COBISS i mCOBISS za korisnike održana je 19. 09. 2018. godine. Radionicu su vodile Nevenka Hajdarević, Dženana Tuzlak i Adisa Žero. Naredni dan, 20. 09. 2018. godine upriličena je promocija tri monografije iz Edicije Memoria Bosniaca, a to su Književna i politička djelatnost Jovana Kršića između dva svjetska rata, Kulturnohistorijska zaostavština Mehmed-bega Kapetanovića Ljubušaka i Kulturnohistorijska zaostavština Silvija Strahimira Kranjčevića. Promotori publikacija bili su dr. Ismet Ovčina, direktor NUBBiH,  prof. dr. sci. Antun Lučić, sa Sveučilišta u Mostaru, Muamera Smajić, MA, Voditeljica Zbirke stare i rijetke knjige i rukopisa i Adisa Žero,viši bibliotekar.

Prvo održavanje Salona akademske knjige u Mostaru okupilo je 11 profesionalnih i 13 institucionalnih izdavačkih kuća s ciljem promoviranja i populariziranja nauke i obrazovanja. Tokom dana Salona akademske knjige na jednom mjestu upriličene su promocije knjiga, radionice, izložbe koje su privukle veliki broj naučnih radnika, izdavače, predstavnika visokoškolskih institucija, biblioteka, muzeja, instituta, studente i širu javnost.

Kako bi okupili što više zainteresiranih za ovaj jedinstven događaj, organizatori su do Mostara obezbijedili i Akademski voz od Zenice preko Sarajeva, Konjica do Mostara i nazad.