• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

NUBBiH u međunarodnom projektu DARIAH mreže (Digitalna istraživačka infrastruktura za umjetnost i humanistiku)

06 Juli 2018 Novosti 1214 Views

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine je u 2018. godini postala partnerska institucija u projektu DARIAH-HR mreže u okviru konkursa Cultural Heritage and Humanities Research.

Projekt Okviri suradnje digitalnih infrastruktura u regiji – mogućnosti i potrebe na primjeru građe o znamenitim ličnostima znanosti i kulture (Cooperation Framework of Digital Infrastructure in the Region - Opportunities and Needs in Case of Material Concerning Famous People in Science and Culture) je u 2017. godini prihvatio i financijski potpomogao konzorcij DARIAH EU.

Na projektu surađuje više kulturnih i naučnih institucija iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), Nacionalna i sveučilišna knjižnica (NSK), Knjižnice grada Zagreba (KGZ), Leksikografski zavod Miroslav Krleža (LZMK), Muzej za umjetnost i obrt (MUO), Institut za etnologiju i folkloristiku (IEF), ICARUS HRVATSKA; Varaždin - Državni arhiv (DAV); Koprivnica – ArhivPro d.o.o., Znanstvenoraziskovalni center Slovenska akademija znanosti in umetnosti (ZRC SAZU), Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine (ZMBiH) i Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine (NUBBiH).

U DARIAH CFDI projektu i na radionicama koje su održane u Zagrebu, se govori o digitalnoj baštini, autorskima pravima, upotrebi digitalnih objekata, smjernicama o tehničkim i formalnim obilježjima digitalnih objekata, razmjeni informacija o kulturnoj baštini, društvenom utjecaju kulturne baštine, itd. U okviru projekta priprema se sastavljanje informacijskog izvora (smjernica) s podacima  o raznim aspektima digitalizacije i digitalnih objekata, kako da se što lakše i brže utvrditi autorsko pravni status za brojne digitalne artefakte kulturne baštine, te komunikacija u zajednici digitalnih korisnika, a sa ciljem brže i efikasnije razmjene informacija i znanja.

Projektom će se analizirati interoperabilnost digitalnih repozitorija na primjeru povezivanja građe o poznatim i zaslužnim naučnicima, književnicima sve tri države u jedan tematski portal www.eminentpeople.eu. Saradnja obuhvata prikupljanje podataka o dostupnim digitalnim resursima i potrebi za digitalizacijom novih sadržaja o poznatim osobama u regiji, razmatranje pitanja autorskih prava te mogućnosti objave, korištenja i preuzimanja građe u digitalnom repozitoriju.

U ovom trenutku u ovom digitalnom repozitoriju se nalazi građa NUBBiH o Silviju Strahimiru Kranjčeviću sa pažnjom na njegov književni opus, te kritičkim osvrtima na njegov književni rad.

Predstavnica NUBBiH na radionicama, kao i na unosu digitalizovane građe u ovaj digitalni repozitorij je bibliotekarka Anja Mastilović sa Odjeljena periodike NUBBiH.