• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

„Delail el-hajrat“ ponovo na policama Specijalnih zbirki u NUBBiH

21 Novembar 2017 Novosti 1298 Views

U Parlamentarnoj četvrti Brisela, u zgradi Eastman, koja ima bogatu i zanimljivu povijest je, nakon višegodišnjih priprema, 06. maja ove godine, u organizaciji Evropskog Parlamenta, svečano otvorena  House of European History (Kuća evropske historije).

 

Slika 28 a

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine je, sa jednim iznimno vrijednim eksponatom iz rukopisne zbirke: „Delail el-hajrat“ (Zbirka salawata iz 1823. godine), po izboru tima historičara iz Kuće evropske historije i uz saglasnost Federalnog ministarstva kulture i sporta i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, učestvovala u ovom značajnom događaju.

Po riječima gospodina Kieran Burns, jednoga od kuratora u Kući evropske historije, u proteklih šest mjeseci, Delail el-hajrat, koja je bila izložena u specijalnom staklenom boksu, sa posebnim osiguranjem, privukla je veliku pažnju posjetitelja.

Nakon isteka ugovorenog roka za izlaganje Delail el-hajrata, Kuća evropske historije je predložila nastavak saradnje i izlaganje drugog eksponata:  „DIE GROßEN FRANZÖSISCHEN IMPRESSIONISTEN“ (Veliki francuski impresionisti), autor Fritz Novotny, objavljena 1952. godine u Beču. Radi se o knjizi koja je očigledno spašena iz vatrene stihije 1992. godine u Vijećnici, jer se jasno vide ugljenisani tragovi, što je čini posebno atraktivnom.

Dr. Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine je, na poziv Kuće evropske historije, osobno preuzeo Delail el-hajrat, koji je, prije povratka detaljno pregledan od strane eksperata u oblasti restauracije starih i rijetkih knjiga.

20150086  20171113 134232

Po okončanju carinsko-administrativnih procedura, ovaj izuzetno vrijedan rukopis se ponovno našao na policama Specijalnih zbirki u NUBBiH, a njegovo mjesto u Kući evropske historije zauzela je knjiga „Die Groβen Franzӧsischen Impressionisten“, da svojim nagorenim stranicama svjedoči o stradanju NUBBiH u Vijećnici i najvećem kulturocidu koncem dvadesetoga stoljeća u Evropi.

20171113 132331