• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

“Bosna u Poljskoj, Poljska u Bosni”

21 Maj 2015 Novosti 1484 Views

Međunarodna naučna konferencija “Bosna u Poljskoj, Poljska u Bosni”

U prostorijama Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, Institut za historiju Univerziteta Nikole Kopernika u Torunu zajedno sa Institutom za historiju Univerziteta u Sarajevu održali su 15. i 16. maja 2015 međunarodnu konferenciju “Bosna u Poljskoj, Poljska u Bosni”. Tokom dvodnevnog okupljanja gosti su izlagali sljedeće teme:

1. Poljsko historijsko naslijeđe na Balkanu

2. Poljska historiografija o Bosni i Hercegovini

3. Komparativni pogled na povijesti Bosne i Poljske

4. Slavenski mit u Poljskoj i na Balkanu

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine, kao domaćin ovog značajnog znanstvenog skupa, imala je čast ugostiti :

Piotr Żurek (Akademia Techniczno-Humanistyczna u Bielsku Białej), Sonja Dujmović (Univerzitet u Sarajevu), Sandra Tomczak (Uniwersytet Mikołaja Kopernika), Husnija Kamberović (Univerzitet u Sarajevu), Anna Zych (Uniwersytet Wrocławski), Miloš Miśković (Univerzitet u Banjoj Luci), Husref Tahirović (Akademia Nauk i Umiejtnosti BIH), Tomasz Jacek Lis (Uniwersytet Mikołaja Kopernika), Seka Brkljača (Univerzitet u Sarajevu), Paulina Wichniewicz (Uniwersytet Warszawski), Olimpia Dragouni (Uniwersytet Warszawski), Mateusz Maleszka (Uniwersytet Mikołaja Kopernika), Kamil Marcin Karczewski (Uniwersytet Warszawski).

Na linku možete pročitati više o ovom događaju:

http://www.iis.unsa.ba/vijesti-01.html