• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Održan trening za upotrebu baza ScienceDirect i Scopus, te servisa Mendeley

07 Maj 2015 Novosti 888 Views

Predstavnici Elseviera održali prezentaciju i trening za upotrebu baza ScienceDirect i Scopus, te servisa Mendeley

U prepunoj multimedijalnoj sali Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine predstavnici Elseviera održali su kratku prezentaciju i trening za upotrebu baza ove izdavačke kompanije i to ScienceDirect i Scopus, te servisa Mendeley.

Trening je bio namijenjen bibliotekarima, istraživačima, naučnom kadru sa svih univerziteta u BiH, a većina pristunih su i članovi Elektronsko-informacionog konzorcija BiH – EICBiH, koji i ima ulogu kanalisanja elektronskih informacija svojim članicama iz različitih izvora.  

Kratku prezentaciju i trening održali su Lucie Vavrikova, Customer Marketer & Consultant Elsevier i Peter Porosz, Solution Manager Elsevier.

ScienceDirect je baza koja nudi naučne radove u full-textu i poglavlja knjiga iz različitih oblasti, a ponajviše iz tehničkih i medicinskih nauka.

Scopus je najveća abstraktna i citatna baza podataka recenzirane naučne literature iz cijelog svijeta. Sadrži više od 21.900 naslova od 5.000 međunarodnih izdavača iz 105 različitih zemalja.

Također, predstavljen je servis Mendeley, koji služi za uređivanje vlastitih istraživanja, organizaciju, dijeljenje vlastitih iskustava sa drugim istraživačima, i nova istraživanja pomoću različitih alata.

Predstavnici NUBBiH i EICBiH trenutno su u pregovorima sa Elsevierom oko najpovoljnije ponude ovog izdavača za ponovno omogućavanje pristupa bazama ScienceDirect i Scopus, a koja će biti kandidirana nadležnim ministarstvima. Članice EICBiHa imale su zahvaljujući Savjetu za nauku Kantona Sarajevo i Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS pristup ovim bazama od 2004. do 2013. godine, ali je usljed nedostatka finansijskih sredstava ovaj pristup onemogućen.

Do tada, Elsevier je zainteresiranim članovima EICBiHa omogućio slobodan pristup ovim bazama u trajanju od nekoliko sedmica. 

Za dodatne informacije kontakt osoba je: Merima Arslankadić, rukovodilac Sektora za informacije i usluživanje korisnika NUBBiH, te EICBiH i EIFL koordinator (e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.).

Prezentacije možete preuzeti na sljedećim linkovima:

 PREZENTACIJA 1  |  PREZENTACIJA 2  |  PREZENTACIJA 3

{gallery}elsevier{/gallery}