• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

51. članica VIBBIH-a Šumarski fakultet UNSA

09 Decembar 2016 Novosti 1093 Views

U Sarajevu je 7. decembra 2016. godine, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine (NUBBiH), dr. Ismet Ovčina, sa prof. dr.  Mirzom Dautbašićem, dekanom Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (SFSA), potpisao Ugovor o punopravnom članstvu Biblioteke SFSA-a u  bibliotečko-informacionom sistemu COBISS.BH.

Na ovaj način, Biblioteka SFSA-a postala je 51. članica Virtualne biblioteke Bosne i Hercegovine, a osamnaesta članica sa Univerziteta u Sarajevu.  U COBISS.BH uključeno je osam bosanskohercegovačkih univerziteta, odnosno 28 fakultetskih/univerzitetskih biblioteka.

Šumarski fakultet Univerziteta u Sarajevu osnovan je 1948. godine i među najstarijim je visokoškolskim ustanovama u Bosni i Hercegovini.

Danas Šumarski fakultet predstavlja obnovljenu i podmlađenu univerzitetsku članicu koja sa moderno opremljenim učionicama, laboratorijma, nastavnim učilima i zbirkama nastoji realizirati svoju misiju i viziju.

Biblioteka Šumarskog fakulteta osnovana je 1959. godine. Namijenjena je potrebama izvođenja i unapređenja nastavnog i naučno-istraživačkog rada na Fakultetu.

Biblioteka raspolaže sa oko 10.000 monografskih publikacija i 125 naslova serijskih publikacija. Biblioteka posjeduje i čitaonicu sa 15 čitaoničkih mjesta.

Preko COBISS.BH (Kooperativni bibliotečko-informacioni sistem BiH) korisnicima su dostupne lokalne baze podataka 46 bh. biblioteka, oko 450.000 zapisa, preko 2000 linkova do e-izvora, 15000 članaka, 7500 periodičnih publikacija, CD-ovi/DVD-ovi i druga vrsta građe.

Potpisivanju ugovora su prisustvovale i Nevenka Hajdarović, rukovodilac ViBBiH-a (Virtualne biblioteke BiH), Dženana Tuzlak, redaktor kataloga COBIB.BH  i rukovodilac Odjeljenja bibliografije, Adisa Žero, rukovodilac Odjeljenja periodike i voditelj ISSN centra BiH i Ferida Bogućanin bibliotekarka Šumarskog fakulteta, Univerziteta u Sarajevu.

{gallery}SFUN{/gallery}