• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Predstavnici NUBBiH u posjeti bibliotekama u Olovu, Kladnju, Tuzli, Bijeljini i Brčkom

09 Decembar 2016 Novosti 398 Views

Dr. Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, sa saradnicima, posjetio je Gradsku  biblioteku Olovo; Javnu biblioteku u Kladnju, Narodnu i univerzitetsku biblioteku „Derviš Sušić“ u Tuzli; Gradsku biblioteku Brčko i Narodnu biblioteku „Filip Višnjić“ u Bijeljini i susreo se sa rukovodstvima tih biblioteka.

Gosp. Samir Milunić, direktor Gradske biblioteke Olovo i Dr. Ovčina razgovarali su o aktualnim aktivnostima u Biblioteci, o projektima koji bi mogli biti zajednički realizirani i budućoj saradnji. Gosp. Milunić je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom podrškom NUBBiH Gradskoj biblioteci Olovo.

Sa gosp. Nevzetom Rustemović, direktoricom Javne biblioteke Kladanj, koja djeluje u okviru Centra za kulturu Kladanj, Dr. Ovčina je razgovarao o bogatim kulturnim aktivnostima koje organizira Javna biblioteka Kladanj: festivali, obilježavanja značajnih datuma, izložbe, slikarske kolonije, promocije knjiga, folklorne, dramske i muzičke scene i sl.

U Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci „Derviš Sušić“, dr. Ovčina se susreo sa gosp. Sanjom Dukić i saradnicima. U razgovoru sa Dr. Ovčina, gosp. Dukić je spomenula najznačajnije aktivnosti NUB “Derviš Sušić“ i istaknula potrebu tješnje saradnje i realizacije zajedničkih projekata.

Direktorica Gradske biblioteke Brčko, gosp. Jasna Maglov sa saradnicima izrazila je dobrodošlicu gostima iz NUBBiH, koji su ovom prigodom, u povodu 70-te godišnjice osnivanja Biblioteke, darivali paket knjiga gosp. Maglov. Dr. Ovčina i gosp. Maglov razgovarali su, pored ostalog i o organizaciji promocije knjige "Zvjezdana vrteška"  (Izbor iz stvaralaštva bosanskohercegovačkih dječijih pisaca nominiranih za nagradu "Astrid Lindgren Memorial Award“"  2012.-2017. godina.), koja će, u izdanju NUBBiH, uskoro biti objavljena.

U Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić“, dr. Ovčina se susreo sa gosp. Jovanom Cvjetkovićem, direktorom Biblioteke, sa kojim je također razgovarao o aktualnim dešavanjima i aktivnostima Biblioteke, te o različitim vidovima saradnje, odnosno zajedničkim nastupima, u cilju popularizacije i njegovanja tradicije pismenosti i čitanja.