• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Posjeta bibliotekama u Zenici i Visokom

21 Februar 2018 Novosti 1079 Views

Opću biblioteku u Zenici 20. februara 2018. godine posjetili su dr. Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine i njegova pomoćnica Bedita Islamović.

Posjeta Zenici iskorištena je za sumiranje rezultata nedavno obavljene elektronske revizije. Gostima iz krovne institucije bosanskohercegovačkog bibliotekarstva osnovne informacije u vezi s tim opsežnim i odgovornim poslom dala je Belma Avdić-Jusić, voditeljica Komisiije za provođenje revizije u Zeničkoj biblioteci.

 

Direktor Ovčina istakao je zadovoljstvo visokim nivoom saradnje između ove dvije biiblioteke i čestitao na urađenom poslu, a direktor Opće biblioteke u Zenici Midhat Kasap rekao je da je izuzetno značajnuj podršku ova biblioteka imala, od početka priprema za reviziju do kraja, od NUBBiH i Narodne i Univerzitetske biblioteteke "Derviš Sušić" u Tuzli. 

Tuzlaci su, naime, prvi u Bosni i Hercegovini obavili cjelovitu reviziju, a zenička biblioteka druga je bosanskohercegovačka biblioteka koja je uspješno završila ovaj najzahtjevniji posao u bibliotekarstvu.

Radnom sastanku predstavnika ove dvije biblioteke pridružili su se i Edin Hrvić, pomoćnik načelnika Općine Doboj-Jug i Elvedin Skula, direktor Biblioteke u osnivanju u navedenoj općini. I gosti iz Sarajeva i domaćini iz Zenice izrazili su spremnost da pomognu kolegama iz Doboj-Juga u završnim pripremama pred početak rada i zvanično otvaranje biblioteke u navedenoj općini.


U utorak, 20.02.2018. godine, JU Gradska biblioteka Visoko posjetili su direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine dr. Ismet Ovčina i saradnici. 

Gosti su upoznati sa trenutnim aktivnostima Biblioteke i pripremom predstojećih projekata. 

Direktor Ovčina je izrazio veliko zadovoljstvo stanjem visočke biblioteke, te poklonio vrijedne knjige bosanskohercegovačkih autora. Poželio je zdravlje i sreću u predstojećim penzionerskim danima dugogodišnjoj direktorici Jasmini Drugović, a novoj v. d. direktorici Jasni Skopljak puno uspjeha u radu.

Istaknuta je obostrana želja za nastavkom saradnje između pomenute dvije institucije.

visoko 1