• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Svečano otvorenje nove Nacionalne biblioteke Katara

27 April 2018 Novosti 1104 Views

16. aprila 2018. godine u gradu obrazovanja i kulture, Dohi, pod pokroviteljstvom Njegovog Visočanstva Šeika Tamim bin Hamad Al Thani (Emir iz Katara) i Njegove Ekselencije Šeika Hind bint Hamad Al Thani (potpredsjednik i glavni izvršni direktor Fondacije Katara), upriličeno je svečano otvorenje nove Nacionalne biblioteke Katara, posvećeno modernom bibliotečkom dobu u Kataru i regionu.

 

Slijedeći viziju unapređenja i promocije kulture i obrazovanja, a u cilju sakupljanja, čuvanja i njegovanja kulturnog i intelektualnog naslijeđa države, Katar je odlučio investirati u biblioteke i na taj način građanima i posjetiocima Katara, pružiti najkvalitetnije bibliotečke usluge 21. vijeka.

Sami dizajn Biblioteke (dizajner Rem Koolhaas) simbolično reprezentira  viziju i misiju koju predstavlja. Na 45.000 m2, čuva se milion knjiga,najsavremenije inovativne stanice sa digitalnim studijima, skoro neuporediv pristup digitalnim resursima, biblioteka za djecu i mlade, pa i restoran i kafić. Pored punih tekstualnih resursa na mreži, biblioteka ima oko milion knjiga u svojim kolekcijama, više od 500.000 e- knjiga, časopisa, novina i specijalnih kolekcija. Kombinirajući sve svoje vještine zajedno sa jakom servisnom etikom Biblioteke, ona nudi mnoge aktivnosti i mogućnosti za lokalnu zajednicu, da urade, nauče i otkriju.

Katarska nacionalna biblioteka (QNL), članica Katarske fondacije za obrazovanje , nauku i razvoj zajednice, djeluje kao upravnik katarskog nacionalnog naslijeđa. Svojom ulogom istraživačke biblioteke sa izdvojenom bibliotekom baštine, Biblioteka promoviše veći globalni uvid u istoriju i kulturu regiona. Kao javna biblioteka, pruža jednak pristup svim građanima, pružajući podršku studentima i istraživačima kako bi se promovisalo doživotno učenje i osnažili pojedinci i zajednica za ostvarenje perspektivnije i bolje budućnosti.

Ovom svečanom otvorenju po pozivu izvršne direktorice Dr. Sohair F. Wastawy, prisustvovao je i direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, Dr. Ismet Ovčina, koji je sa Dr. Sohair F. Wastawy razgovarao i o mogućoj saradnji ovih dviju nacionalnih biblioteka. Dr. Ovčina se ovom prilikom susreo i sa još jednim brojem direktora nacionalnih biblioteka Evrope i svijeta, koji su prisustvovali ovoj svečanosti.