• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Posjeta Christophera Benett i Anice Alvarez iz Londona

03 Juli 2017 Novosti 1024 Views

Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku Bosne i Hercegovine, danas, ponedeljak, 03.07.2017 god. posjetili su, osnivač i Izvršni direktor Fondacije za zaštitu historijskog naslijeđa Christopher Bennett i predstavnica privatne Fondacije za održavanje kulturnog naslijeđa Anica Alvarez, iz Londona.

Svrha posjete bio je obilazak Centra za digitalizaciju Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH te upoznavanje sa situacijom, statusom i poslovanjem NUBBiH.

Anica Alvarez kao predstavnica fondacije, u mogućnosti je donirati i potpomoći otvaranje centara za digitalizaciju i u drugim institucijama od značaja za kulturu Bosne i Hercegovine, , što je  bio slučaj sa Fondacijom za zaštitu historijskog naslijeđa, koja je donirala neophodnu opremu za Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku Bosne i Hercegovine i time doprinijela i pomogla u digitalizaciji i očuvanju stare, rijetke knjige i stare periodike. 

Dr. Ismet Ovčina sa saradnicama,  primio je gosp. Alvarez i g. Benetta, razgovarao i upoznao goste sa trenutnom situacijom u Biblioteci, njenim pravnim i financijskim statusom, kao i postignućima ali i poteškoćama sa kojima se ova institucija svakodnevno susreće.