• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Na Frankfurtskom sajmu knjiga predstavljeni nominirani kandidati za ALMA 2024.

20 Oktobar 2023 Novosti 144 Views

alma_logo_web.jpg

Memorijalna nagrada Astrid Lindgren (Astrid Lindgren Memorial Award, ALMA) nagrađuje autore, ilustratore, usmene pripovjedače i promotore čitanja koji su nominirani od svjetskih organizacija i biblioteka, saopćeno je iz Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH.

Ukupno 245 kandidata iz 68 zemalja nominirano je za Memorijalnu nagradu Astrid Lindgren 2024, uključujući 66 novih kandidata iz prethodnih godina i tradicionalno su predstavljeni na Frankfurtskom sajmu knjiga. Laureati će biti proglašeni 9. aprila 2024.!

Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH, od 2007. godine ispunjavajući sve uvjete, nominacijsko je tijelo za prijedlog kandidata iz Bosne i Hercegovine za Memorijalnu nagradu „Astrid Lindgren“.

Ove godine, kandidati ispred NUBBIH iz Bosne i Hercegovine su: Fahrudin Kučuk kao autor i Bajruzin Hajro Planjac kao promotor čitanja.

Koristimo priliku da se zahvalimo našim dosadašnjim kandidatima, koji su kroz kandidaturu za Memorijalnu nagradu Astrid Lindgren, dostojanstveno predstavljali našu državu i promovisali bosanskohercegovačku književnost za djecu i mlade.

Novim kandidatima želimo mnogo uspjeha!

Kompletnu listu kandidata možete pogledati na https://alma.se/.../candidates/nominated-candidates-2024/.