• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Direktor Ovčina posjetio Ambasadu Arapske Republike Egipat u BiH

15 Septembar 2023 Novosti 147 Views

20230915_114505.jpg

Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, dr. Ismet Ovčina posjetio je Ambasadu Arapske Republike Egipat u BiH, gdje se susreo sa ambasadorom Nj.E. Yasserom Sorourom.

Tokom susreta, razgovarano je o nastavku saradnje, ali i o budućim koracima ka osavremenjivanju Egipatske čitaonice koja se nalazi u prostorijama Biblioteke, kao i o oživljavanju njene uloge i rada u NUBBiH.

Direktor Ovčina i Nj.E. Yasser Sorour izrazili su volju i spremnost za intenziviraniju saradnju i posredovanje u realizaciji dogovorenih i novih aktivnosti, primjerenih savremenim tehnologijama i komunikacijama, ali i realizaciju potpisivanja novog Memoranduma o razumijevanju između NUBBiH i Ambasade AR Egipat. Podsjećamo, prvi sporazum potpisan je 2007. godine. Uz potpisivanje novog Memoranduma o saradnji, ambasador Yasser Sorour je izrazio želju da se i fond Egipatske čitaonice obogati novim i savremenim naslovima koji predstavljaju Egipat i njegovu baštinu.

Novim sporazumom koji bi bio savremeniji i aktuelniji i koji bi sadržavao konkretne moguće aktivnosti obje strane potpisnica – NUBBiH i Ambasade Arapske Republike Egipat u BiH omogućila bi se konkretnija i produktivnija saradnja.

Egipatska čitaonica namijenjena je onima koji se žele upoznati sa književnom, pozorišnom i filmskom kulturom ove drevne civilizacije, što predstavlja okvir za daljnju kulturnu, privrednu i trgovinsku saradnju BiH i Egipta. Kako bi čitaonica kontinuirano radila Egipatska ambasada se obavezala i za buduće snabdijevanje sa knjigama, časopisima i naučnim materijalom.

Sva pristigla knjižna građa se propisno obrađuje, a planirana je i instalacija softvera koji podržava arapsko pismo i jezik.