• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Ismet Ovčina učestvovao na godišnjem sastanku direktora nacionalnih biblioteka svijeta (CDNL)

23 Avgust 2023 Novosti 182 Views

IMG-9816.JPG

Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine dr. Ismet Ovčina službeno boravi u Rotterdamu, gdje je prisustvovao i aktivno učestvovao i u radu CDNL-a (Conference of Director National Libraries – Konferencija direktora Nacionalnih biblioteka svijeta). CDNL je raspravljao o svojim programskim aktivnostima, a jedna od tema bila je i „Umjetna inteligencija - razmatranja za lidere institucije znanja“.

U Rotterdamu (Nizozemska) trenutno se održava 88. svjetski bibliotečki i informacijski kongres IFLA WLIC 2023, (21.-25. augusta/kolovoza) gdje se održavaju mnoge sesije i sastanci na kojima bibliotečki stručnjaci diskutuju i dijele svoja iskustva.

Tokom Kongresa, direktor NUBBiH je iskoristio priliku i razgovarao sa jednim brojem prisutnih direktora nacionalnih biblioteka i asocijacija, između ostalog i sa direktorom za međunarodne odnose u Američkoj bibliotečkoj asocijaciji (ALA), Michaeloom Dowlingom. Teme razgovora bile su međunarodna i međubibliotečka saradnja NUBBiH i drugih biblioteka, moguće zajedničke konferencije, sastanci, kao i kulturna i bibliotečka razmjena saradnika.

Tokom četverodnevne konferencije IFLA WLIC 2023, Ovčina je učestvovao i na Generalnoj skupštini IFLA - (International Federation of Library Associations and Institutions), kao i u više sesija programa IFLA, uključujući i zvanično otvorenje.

Više o sastanku CDNL-a na linku: Godišnji sastanak direktora nacionalnih biblioteka svijeta (CDNL) 2023