• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Knjiga Doktor Karel Bayer, Valerijana Žuje na češkom promovisana u Pragu

19 April 2023 Novosti 184 Views

Dr_Edo_Jaganjac_Zvjezdana_Marković_i_Valerijan_Žujo_u_Pragu_na_predstavljanju_češkog_izdanja_knjige_Doktor_Karel_Bayer.JPG

U Pragu je u utorak 18. aprila, predstavljeno češko izdanje knjige Doktor Karel Bayer, autora Valerijana Žuje, koja je originalno objavljena 2020. godine u okviru edicije Memoria Bosniaca,  izdavača Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine.

Knjigu je na češki prevela Zvjezdana Marković, a objavilo Udruženje Lastavica uz podršku porodice Altumbabić. Knjigu su predstavili prevoditeljica i urednica, Zvjezdana Marković i dr  Edo Jaganjac.

Doktor Karel Bayer, dugogodišnji upravitelj prve moderne bolnice u Bosni i Hercegovini, izuzetna je ličnost koja povezuje češku i bosanskohercegovačku kulturu. Nažalost, vremenom je i u Češkoj i u Bosni i Hercegovini bio zaboravljen. Zahvaljujući istraživačkom trudu književnika i leksikografa Valerijana Žuje i neumorne kulturne djelatnice, praške Sarajke, Zvjezdane Marković, lik i rad dr Karela Bayera sada su poznati u obje sredine. Svojevrsno priznanje djelu ovog znamenitog čovjeka, predstavlja činjenica, da je nakon objavljivanja knjige Valerijana Žuje, poznati Medicinski institut Bayer iz Tuzle, dobio ime upravo po dr Karelu Bayeru.

Orginalno izdanje ove publikacije promovisano je u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH 2020. godine, a promotori su bili prof. dr Faruk Dalagija , prof. dr Srebren Dizdar, dr Muhamed Nametak, te autor Valerijan Žujo i glavni i odgovorni urednik dr Ismet Ovčina.