• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Vijećnica između kulture i politike

10 Mart 2023 Novosti 138 Views

Rješenje o uspostavi zemljišnoknjižnog uloška i (nezakonitoj) uknjižbi prava vlasništva Grada Sarajeva nad Vijećnicom konačno je našlo svoj put do Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, dobitnice Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva (sic!!!) i čuvara pisane riječi stvarane stoljećima na ovim prostorima. Iako stranka u postupku, spomenuto rješenje nije dostavljeno službenim putem, a o njegovom sadržaju kolektiv Biblioteke saznao je iz medija. Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine neumorno poduzima sve pravne radnje kako bi se vratila u svoje prijeratne prostorije, dodijeljene u skladu sa rješenjem nadležnog organa. Nažalost, izgleda da ova borba ne odjekuje dovoljno u javnom prostoru i da NUBBiH 30 godina nakon njenog ratnog razaranja i dalje trpi nepoštovanje i neprihvaćanje, toleriše nemarnost i indiferentnost od strane odgovornih struktura sa apsolutnim zanemarivanjem njenog značaja i kontinuiteta.

Zgrada Vijećnice, reprezentativno i monumentalno kulturno-arhitektonsko zdanje, koje treba biti dom najsofisticiranijim duhovnim manifestacijama kulturnog i intelektualnog života, a što i jeste pisana riječ i funkcija NUBBiH, sada se nalazi na raskršću između kulture i politike. Odsustvom Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, simbola stradanja i jednog od simbola kulturnog identiteta BiH, iz zgrade Vijećnice, obesmišljava se njena esencijalna karakteristika da kao reprezentativno i monumentalno kulturno-arhitektonsko zdanje bude dom najsofisticiranijim duhovnim manifestacijama kulturnog i intelektualnog života, što i jeste pisana riječ i funkcija NUBBiH, a nipošto administrativno-upravna aparatura čiji birokratizam kulturno i duhovno unižava.

Pravni zastupnik NUBBiH već je poduzeo neophodne korake zbog očigledne povrede i zloupotrebe prava, a slijedi principijelna i pravna bitka za povrat onoga što NUBBiH pripada.

sidran.jpg

 

slobodna_bosna.jpg

Izvor:https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/291463/uspon_i_ponovni_pad_vijecnice_kakvu_to_pobjedu_slavi_benjamina_karic_definitivni_progon_knjiga_i_intelekta_iz_vijecnice.html