• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH dobitnik priznanja Prijatelj nauke

01 Decembar 2022 Novosti 221 Views

2

Na osnovu prijedloga Savjeta za nauku, odnosno Sektora za nauku i tehnologije Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH je dobitnik priznanja Prijatelj nauke za 2023. godinu.

Pored NUBBiH, ovo značajno priznanje dobilo je još 15 organizacija i pojedinaca za uspjehe ostvarene u tekućoj godini, i to:

iz Mostara – prof.dr.sc. Alena Huseinbegović, rektorica Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru i Nastavnički fakultet ovog Univerziteta, te Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru; iz Zenice – Zenička razvojna agencija ZEDA, iz Sarajeva – dr.sc. Damir Marjanović, redovni profesor Internacionalnog univerziteta Burch, Bošnjački institut-Fondacija Adila Zulfirkapašića, Jasmin Ahmić, direktor Centra za edukaciju „Dizart“, Prirodno-matematički fakulteta Univerziteta u Sarajevu te dr.sc. Lada Lukić Bilela i dr.sc. Senka Barudanović, redovne profesorice ovog Fakulteta, Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH te Vildana Selimbegović, glavna i odgovorna urednica lista Oslobođenje; iz Tuzle – Studentsko vijeće Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli-MEDICUS, Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Tuzli i Udruženje hemičara Tuzlanskog kantona. 

Također, u povodu obilježavanja ovogodišnjeg Dana nauke, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti dodijelilo je i šest novčanih nagrada studentima – korisnicima usluga univerzitetskih biblioteka/Sveučilišne knjižnice, i to onima koji su u 2022. godini najviše koristili knjižni fond, elektronske baze podataka i druge usluge ovih biblioteka. 

Novčanim nagradama, odnosno sa po 300,00 KM, nagrađeni su: Selma Muratspahić, iz Gornjeg Vakufa - na prijedlog Univerzitetske biblioteke Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, Mirnesa Beganović, iz Zenice – na prijedlog Univerzitetske biblioteke Univerziteta u Zenici, Selma Begić, iz Bihaća – na prijedlog Kantonalne i univerzitetske biblioteke Bihać, Ante Raič, iz Čitluka – na prijedlog Sveučilišne knjižnice Sveučilišta u Mostaru, Enis Uzunović, iz Sarajeva – na prijedlog Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH te Nisad Karabegović, iz Tuzle - na prijedlog Univerzitetske biblioteke Univerziteta u Tuzli. 

Inače, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke dugi niz godina pruža podršku i prati rad Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, te realizira razne projekte, skupove i konferencije.