• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Šest biblioteka Univerziteta u Sarajevu postale članice sistema COBISS.BH

23 Novembar 2022 Novosti 199 Views

download.png

1.jpg

Virtualna biblioteka Bosne i Hercegovine postala je bogatija za šest novih važnih članica sistema COBISS.BH. Riječ je o biblioteci Fakulteta islamskih nauka, Fakulteta za saobraćaj i komunikacije, Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, Instituta za historiju i Orijentalnog instituta, te Biblioteci Univerziteta u Sarajevu.

Svečani čin pristupanja ove biblioteke u COBISS.BH (www.cobiss.ba) održan je u prostorijama Rektorata Univerziteta u Sarajevu, gdje su potpisani su Ugovori sa šest biblioteka koje su postale punopravne članice sistema COBISS.BH (Kooperativni online bibliografski sistem i servisi).

Ispred Nacionalnog COBISS centra, Ugovor su potpisali direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, dr. Ismet Ovčina i rukovoditeljica Virtualne biblioteke Bosne i Hercegovine mr. Azra Smajić Gačević.

Ispred Univerziteta u Sarajevu Ugovor su potpisali rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj, direktorica Biblioteke Univerziteta u Sarajevu mr. sc. Nadina Grebović-Lendo, te dekani prof. dr. Amel Kosovac i prof. dr. Zuhdija Hasanović, direktori prof. dr. Rasim Muratović, dr. Sedad Bešlija i dr. Aladin Husić i voditelji pomenutih biblioteka članica Univerziteta.

U ovoj godini potpisani su i Ugovori o punopravnom članstvu biblioteka u bibliotečko-informacionom sistemu COBISS.BH sa šest knjižnica Sveučilišta u Mostaru, a to su: Ekonomski fakultet Sveučilišta u Mostaru, Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Mostaru, Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, Fakultet strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru, Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru i Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru.

Ovo znači da je Virtualna biblioteka Bosne i Hercegovine postala bogatija za dvanaest novih biblioteka punopravnih članica u bibliotečko-informacionom sistemu COBISS.BH.