• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

DR. ISMET OVČINA NA COBISS DANIMA U SKOPJU

17 Novembar 2022 Novosti 278 Views

1a

Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, dr. Ismet Ovčina, je na poziv direktora Nacionalne i univerzitetske biblioteke „Sv. Kliment Ohridski“, Rametulla Kuçia, i direktora Instituta informacionih nauka IZUM iz Maribora,dr. Aleša Bošnjaka, učestvovao na Cobiss danima u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci „Sv. Kliment Ohridski“ u Skopju.

Tokom dvodnevnog programa, učesnicima su predstavljene novosti u COBISS sistemu, razgovaralo se o dCobiss-u, E-CRIS-u, normativnoj kontroli i brojnim drugim pitanjima vezanim za rad u ovom bibliotečko-informacijskom sistemu.

Ovo okupljanje je prvo nakon COBISS konferencije održane u Mariboru, 19. i 20. oktobra 2022. godine, pod sloganom Zajedno jačamo povjerenje u nauku i razvoj.

Dr. Ismet Ovčina, učestvovao je kao predsjednik Savjeta COBISS.Neta i direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteka BiH, te je tokom dva dana govorio o značaju COBISS sistema i razvoju COBISS mreže u Bosni i Hercegovine  i radu nacionalnog COBISS centra kao Virtualne biblioteke Bosne i Hercegovine.

Tokom svog boravka u Skopju, direktor NUBBiH iskoristio je i za radni sastanak sa direktorom Nacionalne i univerzitetske biblioteke „Sv. Kliment Ohridski“, Rametullahom Kuçiom, na kojem su razgovarali o konkretnim poslovnim projektima i nastavku saradnje između ove dvije institucije koje imaju uspješno dugogodišnje poslovno partnerstvo, te potpisan Sporazum o saradnji.

Također, dr. Ovčina, susreo se i sa rukovodiocem Virtualne biblioteke Sjeverne Makedonije, mr. Žaklinom Gjalevskom, inače dugogodišnjom članicom uredništva časopisa Bosnaiaca (Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH), s kojom je razgovarao o ovom stručnom i naučnom časopisu od iznimnog značaja za bibliotečku djelatnost u regionu i šire.

COBISS dani u Skopju održani su na dvije lokacije. Prvi dan u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci „Sv. Kliment Ohridski” Skopje, i drugi dan u JNU Univerzitetskoj biblioteci “Sv. Kliment Ohridski” u Bitolju.