• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Direktor Ovčina primio Jana Dutoita, znanstvenog referenta za slavistiku i za jugoistočnu Evropu u Švajcarskoj biblioteci za Istočnu Evropu u Bernu

22 Septembar 2022 Novosti 294 Views

1

Direktor NUBBiH, dr. Ismet Ovčina primio je u radnu posjetu mr. Jana Dutoita, znanstvenog referenta za slavistiku i za jugoistočnu Evropu u Švajcarskoj biblioteci za Istočnu Evropu u Bernu. Tom prilikom je razgovarano o njegovom istraživačkom radu tokom tromjesečnog studijskog boravka u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine, pod mentorstvom mr. Dženane Tuzlak, rukovodioca Odjeljenja bibliografije Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine.

Tokom boravka u Sarajevu gospodin Jan Dutoit namjerava istražiti rad Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine i njenu historiju, kao i razvoj bosanskohercegovačkog bibliotekarstva.

Dr. Ismet Ovčina je govorio o položaju i razvoju Biblioteke, njenim nastojanjima da uspješno posreduje u prenošenju zabilježenog ljudskog znanja i iskustva kroz dostupnost njenih fondova. Istakao je i značaj Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine u cjelokupnom bibliotečkom sistemu u Bosni i Hercegovini i kao dijela ukupne nacionalne kulture naše države na međunarodnom nivou.    

Razgovarano je i o mogućem zajedničkom projektu koji bi povezao bh. bibliotekare i  bibliotekare njemačkog govornog područja kroz djelovanje ABDOS-a – Radne skupine za bibliotekare i dokumentaciona mjesta studija o Istočnoj Evropi. 

Direktor Ovčina sa saradnicama i gospodinom Janom Dutoitom posjetili su čitaonicu „Eugene Schulman“ u kojoj je smještena donacija privatne kolekcije bibliotečke građe, sa preko 6000 naslova.

Privatnu kolekciju NUBBiH je darovao Eugene Schulman, američki i švicarski državaljanin koji je živio u Ženevi, inače pasionirani kolekcionar knjiga.

Osim knjiga, u ovoj čitaonici se nalazi vrijedna zbirka kartografske građe, časopisa, razglednica...

Knjige su uglavnom na engleskom, te jedan dio i na francuskom i njemačkom jeziku.

Kompletna  kolekcija smještena je  u jednu posebnu čitaonicu, koja ima svrhu da svojim otvorenim pristupom i lijepim ambijentom služi korisnicima ove Biblioteke za naučno-istraživački i timski rad.

Ova uspješna saradnja nastavljena je 2021. godine, kada je jedan od prijatelja gosp. Schulmana darovao vrlo vrijednu kolekciju svoga oca profesora Levina, koja obuhvata 20.000 naslova različite tematike.