• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Promocija 26. broja časopisa Bosniaca

04 Februar 2022 Novosti 477 Views

n

U Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine 4. februara 2022. godine predstavljen je 26. broj časopisa „Bosniaca”.

„Bosniaca” je časopis Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH koji izlazi jedanput godišnje i u i u njemu se objavljuju originalni stručni i naučni radovi, iz bibliotečkih, informacijskih, humanističkih te društvenih nauka.

Ovaj bosanskohercegovački stručni časopis indeksiran je u međunarodnim bazama podataka:

Web of Science - Emerging Sources Citation Index, EBSCO bazama Central and Eastern European Academic Source i The Belt and Road Initiative Reference Source, bazi ERIH PLUS (European Reference Index for the Humanities and the Social Sciences), ROAD (Direktorij naučnih serijskih publikacija otvorenog pristupa), DOAJ (Direktorij časopisa otvorenog pristupa), ICI Journals Master List, Miar (Informacijska matrica za analizu časopisa), KoBSON (Konzorcijum biblioteka Srbije za objedinjenu nabavku), Ulrich's Periodicals Directory (baza podataka bibliografskih podataka o serijskim publikacijama), a dostupan je i preko baze C.E.E.O.L. (Central and Eastern European Online Library), Hrčak (Portal hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa), Index Copernicus International i baze Slavic Humanities Index.

O časopisu „Bosniaca” govorili su prof. dr. Aleksandra Nikolić, Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, prof. dr. Senada Dizdar, Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Lejla Kodrić Zaimović, Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu, i dr. Ismet Ovčina, glavni i odgovorni urednik, NUBBiH.

Dr. Ovčina je otvorio promociju časopisa sa pozdravima i izrazio svoje zadovoljstvo što promoviše časopis sa profesoricama i naučnicima Univerziteta u Sarajevu. Direktor je u svom govoru istakao posjećenost online izdanja časopisa, govoreći:  „Možemo se pohvaliti i posjećenosti našeg časopisa na mreži, pa tako broj posjeta u periodu 1. januar – 31. decembar. 2021. godine na e-časopis Bosniaca iznosi (bosniaca.nub.ba) 5,892,   dok je 2020 godine taj broj bio 3. 651, dakle skoro duplo veći u ovom broju, što svakako govori o sve većoj zainteresiranosti čitatelja za ovaj časopis. Svakoga dana sve više napredujemo i dajemo doprinos afirmaciji obrazovanja i znanja, i izgradnji društva baziranog na znanju, te pozitivnim rezultatima Univerziteta u Sarajevu (naravno u našoj nadležnosti kao pridružene članice i nastavno naučne baze UNSA).“

Prije govora o Bosniaci, prisutne je pozdravila Prorektoresa za nastavu UNSA, prof. dr. Dženana Husremović u ime Rektora UNSA, prof. dr. Škrijelja , ističući da je zahvalna i sretna što Univerzitet ima instituciju kao što je NUBBiH kao naučnu bazu.

Prof. dr. Senada Dizdar je dala osvrt o časopisima, obraćajući pažnju i na stare časopise Bosne i Hercegovine, kao što su Bosanski prijatelj i Glasnik Zemaljskog muzeja. Prof. dr. Dizdar je to bio uvod u predstavljanje bibliotekarstva u BiH i časopisa Bosniace kao jedinog bh. časopisa o bibliotekarstvu koji nastavlja put ozbiljnog i naučnog časopisa, uređenog po međunarodnim standardima i indeksiranog u mnogim bazama.

Prof. dr. Lejla Kodrić Zaimović je dala osvrt na sve članke, ističući da ovaj broj časopisa, pored članaka, donosi i zanimljive priloge. Prof. dr. Kodrić Zaimović se zahvalila i Ministrici i Univerzitetu u Sarajevu na podršci NUBBiH. Istakla je svoju emotivnost kada govori o Bosniaci jer je već kao studentica čitala radove objavljene u časopisu. A sada, kao naučnica objavljuje svoje tekstove u časopisu i kao recenzentica, daje doprinos u odabiru kvalitetnih radova za svaki novi broj časopisa Bosniaca. Profesorica je istakla da je razvoj časopisa i prelazak na objavljivanje naučnih radova koji sve više zamjenjuju stručne radove, veliki iskorak za Bosniacu.

Prof. dr. Aleksandra Nikolić, Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo obratila se prisutnim izražavajući svoje zadovoljstvo što je tu i što može govoriti nakon ostalih promotora koji su prisutne upoznali sa novim brojem časopisa Bosniaca. Ministrica je na početku svog obraćanja istakla da su Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo i Nacionalna i univerzitetska biblioteka jednaki partneri u razvoju nauke u KS, BiH i svijetu. Pohvalila je napore i rad uredništva koji su dokazali da nije nemoguće da institucije i KS i BiH dostignu svjetske standarde u nauci.

26. novi broj sadrži 11 preglednih i stručnih radova, kao i dva prikaza. Kao i u prethodnom broju, i u ovom su dati radovi koji tematski variraju od historijskih tema, preko organizacije informacija, pa do mjerenja uspješnosti organizacijskog poslovanja visokoškolskih biblioteka.

Promociji su, pored promotora, prisustvovali i autori objavljenih članaka, predstavnici akademske zajednice i bibliotečki djelatnici iz biblioteka Bosne i Hercegovine. Prijenos promocije je bio dostupan i na FB stranici NUBBiH.

Promocija je održana uz poštivanje svih epidemioloških mjera!