• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

DR OVČINA PREDSJEDAVAO SJEDNICOM SAVJETA COBISS.Net-a

28 Oktobar 2021 Novosti 390 Views

a

Dr. Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, predsjedavao je Šestom sjednicom Savjeta COBISS.Net-a, koja je održana putem Zooma. Savjet COBISS.Net čine direktori nacionalnih biblioteka i rukovodioci COBISS centara sedam zemalja (Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Bugarske i Albanije). U COBISS.Netu sudjeluje preko 1.400 biblioteka iz regiona, a ukupan broj zapisa u bazi iznosi oko 33 miliona. Osim predstavnika nacionalnih biblioteka i rukovodilaca COBISS centara sjednici je prisustvovao dr. Bhanu Neupane, predstavnik UNESCO-a i dr. Aleš Bošnjak, direktor Instituta informacijskih znanosti Maribor (IZUM).


Razgovaralo se o Projektu razvojne pomoći za proširenje mreže COBISS.Net-a, mogućnostima uključivanja Hrvatske u mrežu COBISS.Net-a, suradnji nacionalnih knjižnica, na kraju je bilo predstavljanje Unpaywall-a (otvorenog pristupa besplatnim akademskim resursima). Veoma je značajno istaći da UNESCO podržava umrežavanje biblioteka regiona u sistem COBISS, a kroz zajedničke projekte dogovorena je i finansijska podrška.

Dr. Aleš Bošnjak, direktor IZUM-a naglasio je da će preostala dva mjeseca 2021. g. biti veoma aktivna, te informisao da je slovensko Ministarstvo obrazovanja, nauke i sporta dodijelilo ukupno 20.000 EUR za ovu godinu, uz preporuku da se iznos potroši u skladu s brojem biblioteka koje učestvuju u mreži COBISS.Net u pojedinačnoj državi članici.

Sredstva će se dodijeliti članicama na osnovu akcionog plana i prijedloga na šta će se sredstva potrošiti, a IZUM preporučuje promociju novih funkcionalnosti ili uključenje novih biblioteka, a što su članovi Savjeta jednoglasno prihvatili.

Dr. Bhanu Neupane, predstavnik UNESCO-a u Savjetu COBISS.Neta istakao je potrebu uske saradnje kako bismo povećali razmjenu znanja i unaprijedili svoje aktivnosti u oblasti obrazovanja, odnosno obučavanja.

Naglasio je da ukoliko bi predloženi projekti bili u okviru otvorenog znanja, UNESCO bi sa zadovoljstvom učestvovao sa nekoliko hiljada eura u tim projektima.

Savjet COBISS.Net je za novog člana prihvatio Hrastelja Gašpera, rukovodioca slovenskog UNESCO ureda.

Sumirajući sjednicu dr. Ismet Ovčina, predsjednik Savjeta COBISS.Neta je istakao značaj navedenih prijedloga i zaključaka za aktivnost članica COBISS.Neta, zahvalio se svima na podršci, učesnicima na učešću i izrazio nadu da će se sljedeći sastanak i godišnja konferencija COBISS održati uživo.