• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Dani COBISS-a NUBBiH: 14. i 15. oktobar 2021.

14 Oktobar 2021 Novosti 817 Views

d

U Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine (NUBBiH) kraj ove sedmice rezervisan je za druge po redu Dane COBISS-a. To je prilika da se u Sarajevu okupe predstavnici svih 70 bh. biblioteka koje su članice Kooperativnog online bibliografskog sistema i servisa BiH (COBISS.BH).

Bh. biblioteke participiraju u sistemu COBISS još od 1988. godine. U sistem su, između ostalih, učlanjeni svi državni univerziteti Bosne i Hercegovine, kao i nekoliko privatnih univerziteta, javne i specijalne biblioteke.

Prvi dan je bio rezerviran za sastanak sa predstavnicima svih biblioteka iz BiH (javne, fakultetske i specijalne), koje su učlanjene u COBISS.BH, tj. Virtualnu biblioteku Bosne i Hercegovine. To je prilika da se napravi još jedan korak na putu prema Evropskoj uniji, koja je sve svoje članice obavezala na izradu online kataloga javnih biblioteka.

Prisutne je pozdravio dr. Ismet Ovčina, direktor NUBBiH, istaknuvši značaj sistema COBISS u bh. bibliotekarstvu, a također se osvrnuo na najznačajnije segmente rada u sistemu.

Dr. Aleš Bošnjak, direktor IZUM-a iz Maribora, u čijem okrilju djeluje sistem COBISS govorio je o implementaciji sistema COBISS u regionu, njegovom razvoju i perspektivama.

Ispred Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, prisutnima se obratio mr. Jasmin Branković, pomoćnik ministra, koji se posebno osvrnuo na implementaciju sistema E-CRIS.BH i njegov značaj u naučno-istraživačkoj djelatnosti u BiH.

Najnovija dostignuća u sistemu COBISS predstavio je gost iz IZUM-a, mr. Davor Bračko, i na najtransparentniji način ukazao na nezamjenjivu ulogu i mjesto COBISS-a u suvremenom bibliotekarstvu. 

Rukovodilac VIBBiH-a, Nevenka Hajdarović, govorila je o 33 godine primjene sistema COBISS-a u BiH, kao i savladavanju novih mogućnosti koje pruža sistem i implementaciji u bh. bibliotekama.

Bila je to prilika da se razgovara o unapređenju sistema COBISS u Bosni i Hercegovini, zajedničkim projektima i osvajanju novih mogućnosti koje COBISS pruža.

U veoma prijatnoj atmosferi između prisutnih u dvorani i putem zooma razgovaralo se o svim bitnim temama i mogućim projektima.

Za drugi dan COBISS dana planirano je potpisivanju ugovora o članstvu u sistemu COBISS.BH novih članica sistema sa područja Tuzlanskog kantona. Dani završavaju promocijom izdanja NUBBiH-a – bibliografija rađenih u sistemu COBISS.BH.