• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Posjeta atašea Republike Bugarske NUBBiH

31 Avgust 2021 Novosti 489 Views

5

31. augusta 2021. godine, u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine, dr. Ismet Ovčina sa saradnicama ugostio je gospodina Nikolu Nikolova, otpravnika poslova Ambasade Republike Bugarske u Bosni i Hercegovini.

Na sastanku se govorilo о mogućem unapređenju i proširenju kulturne saradnje između ove dvije zemlje, kao i o značaju međunarodne saradnje na novim projektima u skoroj budućnosti. Također je istaknuta i dosadašnja uspješna saradnja Nacionalne biblioteke „Sv. Kiril i Metodij“ u Sofiji i Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine. Naime, dr. Ovčina je u dva navrata boravio u posjeti Nacionalnoj biblioteci “Sv. Kiril i Metodij”, 2018. godine, u povodu 140. godišnjice osnivanja Biblioteke i 2019. godine, na Konferenciji direktora nacionalnih biblioteka jugoistočne Evrope (SEENL), na temu „ Rukopisno-dokumentarno naslijeđe u kolekcijama biblioteka jugoistočne Evrope.

Tokom sastanka, g. Nikolov predložio je niz aktivnosti, koje su domaćini sa zadovoljstvom prihvatili, kojima bi se intenzivirala kulturna saradnja i promovisala predavanja o digitalizaciji i kulturnoj baštini ovih zemalja. Projektne aktivnosti svakako bi obuhvatile tematske izložbe, predavanja i izdavačku produkciju.

Inače, Republika Bugarska je bila prva zemlja koja je zvanično priznala nezavisnu Bosnu i Hercegovinu.

Tokom posjete, gospodinu Nikolovu uručena su aktuelna izdanja Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne I Hercegovine.