• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Načelnik Općine Novo Sarajevo posjetio NUBBiH

29 Mart 2021 Novosti 899 Views

Načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović posjetio je danas Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku Bosne i Hercegovine.

Prilikom posjete Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH, direktor dr. Ismet Ovčina upoznao je načelnika Tanovića sa resursima, aktivnostima i planovima Biblioteke, ali i sa problemima koji su posljedica još uvijek neriješenog pravno-finansijskog statusa ove i šest ostalih institucija kulture od značaja za BiH. U razgovoru sa direktorom Ovčinom i njegovim saradnicima, načelnik je pokazao interesovanje za konkretniju saradnju Općine i NUBBiH-a, a na planu promocije kulturnog naslijeđa koje baštini NUBBiH.

Tokom posjete, načelnik Tanović obišao je čitaonice, Specijalne zbirke, kao i druge odjele Biblioteke. Posebno zanimanje pokazao je prema staroj bibliotečkoj građi, časopisima, raritetima i rukopisima. Ove zbirke konstantno su u interesu naučnih i kulturnih radnika, kako domaćih tako i regionalnih i svjetskih, čemu svjedoče i činjenice da su dijelovi Specijalnih zbirki, kao posebnog odjeljenja NUBBiH, zapravo dio evropske i svjetske dokumentarne baštine i kontinuirano su predmet brojnih istraživanja akademske i stručne zajednice. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika na svojoj 35. sjednici, juna 2020. godine, donijela je odluku o proglašenju Specijalnih zbirki NUBBiH, nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, što dodatno potvrđuje značaj i vrijednost građe ovih kolekcija.

Inače, NUBBiH je članica svih meritornih evropskih i svjetskih bibliotečkih asocijacija.

Dr. Ismet Ovčina poklonio je načelniku jedan broj aktuelnih izdanja NUBBiH, gdje je posebno značajan časopis „Bosniaca“, koji izlazi jednom godišnje, te se u njemu objavljuju originalni, stručni i naučni radovi, kao i  sistematizirana građa od velikog značaja za obnovu kolekcije biblioteke i bibliotečku struku u cjelini.