• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Promovisan 25. Broj časopisa Bosniaca

05 Februar 2021 Događaji 849 Views

U Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine predstavljen je 25. broj časopisa “Bosniaca”. Časopis izdaje Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH, s namjerom da kontinuirano pruža stručne i naučne informacije te prati znanstvena dostignuća u oblasti bibliotečke struke i informacijskih nauka. 

Ovaj bosanskohercegovački stručni časopis u oblasti bibliotekarstva već je indeksiran u nekoliko međunarodnih baza podataka: Web of Science, EBSCO Central & Eastern European Academic Source i The Belt and Road Initiative Reference Source (EBSCO), ROAD (Directory of Open Access scholarly Resources), Index Copernicus, Erih plus (the European Reference Index for the Humanities), ICI Journals Master List, KoBSON (Konzorcijum biblioteka Srbije za objedinjenu nabavku)  i dostupan u bazama C.E.E.O.L (Central and Eastern European Online Library), Hrčak - Portal hrvatskih znanstvenih I stručnih časopisa I Slavic Humanities Index. Od ove godine Bosniaca je uvrštena i u bazu DOAJ (Directory of Open Access Journals – Direktorij časopisa otvorenog pristupa).

O časopisu “Bosniaca” govorili su glavni i odgovorni urednik, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, dr. Ismet Ovčina, rektor Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Rifat Škrijelj  i profesorica sa Odsjeka za komparativnu književnost i informacijske nauke, Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Lejla Kodrić Zaimović.

Direktor dr. Ismet Ovčina Ovo izrazio je zadovoljstvo što Bosniaca iz godine u godinu povećava ljestvicu sa stanovišta kvaliteta, naučne i stručne relevantnosti i u potpunosti zadovoljava kriterije neophodne za publikovanje u meritornim bazama podataka. Časopis Bosniaca je posvećen objavljivanju radova koji se odnose na teorijske i primijenjene aspekte bibliotečkih i informacionih nauka, s naglaskom na razvitak novih tehnologija i međunarodnih standarda.

Novi broj sadrži 15 radova, izvorno naučnih, preglednih i stručnih , kao i četiri prikaza. Dati su radovi koji tematski variraju od historijskih tema, preko organizacije informacija, pa do procjene uticaja članaka i transparentnosti recenzija. Bosniaca u novom broju sadržajno obrađuje niz aktuelnih tema iz domena bibliotečko-informacijskog sistema, dokumentarnog naslijeđa  i informacijama u novom tehnološkom okruženju. U svakom broju se objavljuju originalni radovi koji su odabrani u saradnji sa redakcijom časopisa i recenzirani od strane međunarodnih i domaćih recezenata.

Rektor Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Rifat Škrijelj istakao je značajnu novinu koju donosi ovaj broj, a to je da časopis izlazi dvojezično, na BHS i engleskom jeziku. Ponosan je što naši profesori i njihovi saradnici imaju jedan ovakav časopis u kome mogu prezentirati rezultate svojih istraživanja, posebno oni koji pripadaju humanističkim i društvenim naukama.

Profesorica sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Lejla Kodrić Zaimović istakla je važnost da je Bosniaca  indeksirana ne samo u bibliografskim već i u citatnim bazama podataka. Naglasila je i da nam Bosniaca pomaže da ne objavljujemo isključivo u susjednim državama već da naš bosanskohercegovački intelektualni kapital ostaje u BiH, a sa svojim paralelnim izdanjem na engleskom jeziku, sad svoju naučnu informaciju šaljemo u svijet.

Kao iznenađenje, uvaženi članovi međunarodne redakcije: direktorica Međunarodnog ISSN centra u Parizu, Gaëlle Béquet, upravnik Narodne biblioteke Srbije, Laslo Blašković te pomoćnica direktora za razvoj Nacionalne biblioteke Crne Gore, Vjenceslava Ševaljević,  poslali su pozdrave i čestitke za 25. rođendan časopisa Bosniaca.

Direktor Ovčina zahvalio se Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke, Fondaciji za izdavaštvo kao i Gradu Sarajevu na finansijskoj podršci bez koje ne bi mogli izdati ovaj broj časopisa Bosniaca.

Promocija je održana uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera i preporuka nadležnih zdravstvenih organa.