• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Časopis Bosniaca uvršten u bazu DOAJ

22 Januar 2021 Novosti 683 Views

doaj logo ae0bb479 993f 4d76 8ad5 9179d1dccf59

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine sa zadovoljstvom objavljuje da je bosanskohercegovački bibliotečki časopis  Bosniaca prihvaćen za indeksiranje u bazu DOAJ (Directory of Open Access Journals – Direktorij časopisa otvorenog pristupa).

 

Baza je pokrenuta 2003. godine s 300 časopisa otvorenog pristupa. Danas ova neovisna baza podataka sadrži preko 15 000 recenziranih OA časopisa koji pokrivaju sva područja znanosti, tehnologije, medicine, društvenih znanosti, umjetnosti i humanističkih znanosti. Časopisi s otvorenim pristupom iz svih zemalja i na svim jezicima dobrodošli su da se prijave za uključivanje.

DOAJ financijski podržavaju brojne biblioteke, izdavači i druge organizacije istomišljenika. Podrška DOAJ-u pokazuje čvrstu predanost otvorenom pristupu i infrastrukturi koja ga podržava.

Misija DOAJ-a je povećati vidljivost, dostupnost, reputaciju, upotrebu i kvalitetu, recenziranost, otvoreni pristup znanstvenim časopisima na globalnoj razini, bez obzira na disciplinu časopisa, geografski položaj zemlje ili jezik časopisa. DOAJ će sarađivati s urednicima, izdavačima i vlasnicima časopisa kako bi im pomogao da shvate vrijednost najboljih praksi objavljivanja i standarda te ih primijeniti na vlastito poslovanje. DOAJ se obvezao biti 100% neovisan i održavati svoje primarne usluge i metapodatke kao besplatne za upotrebu ili ponovnu upotrebu za sve.

Bosniaca je već indeksirana u bazama Crossref, EBSCO Central & Eastern European Academic Source i The Belt and Road Initiative Reference Source (EBSCO), ROAD (Directory of Open Access scholarly Resources), Index Copernicus, Erih plus (the European Reference Index for the Humanities), ICI Journals Master List, KoBSON (Konzorcijum biblioteka Srbije za objedinjenu nabavku)  i dostupan u bazama C.E.E.O.L (Central and Eastern European Online Library), Hrčak - Portal hrvatskih znanstvenih I stručnih časopisa I Slavic Humanities Index.

Pored štampanog izdanja Bosniace, dostupna je i online verzija, koja pripada u časopise otvorenog pristupa. Online verzija časopisa je dostupna na http://bosniaca.nub.ba/index.php/bosniaca.

Ovo je i  značajan korak u daljnjem razvitku časopisa i veliko priznanje uredništvu u dosadašnjem radu.