• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Izašla iz štampe Bosanskohercegovačka bibliografija serijskih publikacija za 2003.

19 Januar 2021 Novosti 811 Views

Bibliografija je izvor informacija o znanju, intelektualnom stvaralaštvu, izdavačko-štamparskoj produkciji, priručnik za stručnjake, naučnike i stvaraoce, instrument za naučno-istraživački rad.

Korice bibliografija 2020 serijske

Svaka nacionalna bibliografija je uvid u kulturno-historijski, ekonomski i stvaralački identitet jedne države.

Bosanskohercegovačka bibliografija serijskih publikacija, kao tekuća nacionalna bibliografija, izrađuje se u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine.

Prva godišnja bibliografija serijskih publikacija Bosne i Hercegovine je izišla 1977. godine pod naslovom Pregled bosanskohercegovačkih časopisa i novina (ISSN 0352-0803). Kasnije je mijenjala naslove (Bibliografija bosanskohercegovačkih časopisa i novina i Bibliografija godišnjaka i periodičnih publikacija, Bibliografija serijskih publikacija), a od 1992. godine izlazi pod naslovom Bosanskohercegovačka bibliografija serijskih publikacija. Niz B.

Od 2002. godine je nastala stanka u kontinuitetu izlaženja.

Bosanskohercegovačka bibliografija serijskih publikacija za 2003. godinu je prva bibliografija serijskih publikacija koja je izrađena u okviru Kooperativnog online bibliografskog sistema i servisa Bosne i Hercegovine (COBISS.BH), u okviru podbaze za izradu serijskih publikacija (BIBSER). Rađena je de visu, na osnovu obaveznog primjerka i u skladu sa međunarodnim standardima.

Ovom bibliografijom obuhvaćena su 304 bibliografska zapisa serijskih publikacija u štampanom i elektronskom obliku, od toga 86 bibliografskih jedinica imaju i štampanu i online verziju, 3 bibliografske jedinice imaju samo online verziju. U 2003. godini je počeo izlaziti 51 novi naslov serijskih publikacija, a 17 naslova se ugasilo u 2003. godini.

U bibliografiju su uvršteni bh. časopisi, revije, godišnjaci, dnevni listovi, monografske serije. Bibliografska građa je raspoređena abecednim redoslijedom i klasificirana prema Univerzalnoj decimalnoj klasifikaciji (UDC).

Bibliografija uključuje registar naslova, registar autora, predmetni registar, registar ISSN i stručni registar. 

Posljednjih godina se povećava broj serijskih publikacija koje istovremeno imaju i štampano i elektronsko izdanje.

U okviru sistema COBISS.BH, specijalne podbaze za izradu bibliografije serijskih publikacija BIBSER,  Bibliografiju je izradila mr. sc. Dragana Bogdanović. Urednik ovog izdanja je Dženana Tuzlak, viši bibliotekar, a glavni i odgovorni urednik je dr. Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH.

bht logo slogan

Dragana Bogdanović