• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Održana godišnja konferencija COBISS - COBISS Meet 2020

07 Decembar 2020 Novosti 799 Views

meet

Institut informacijskih znanosti u Mariboru (IZUM) je organizirao od 1. 12. 2020. do 3. 12. 2020. godine virtualnu COBISS konferenciju, COBISS Meet 2020 na adresi https://hopin.to/events/cobiss-meet-2020.

 

IZUM je 1991. godine promovirao sistem COBISS (Kooperativni online bibliografski sistem i servisi) kao nadgradnju sistema uzajamne katalogizacije. Tada je počeo da se koristi isti akronim i za pripadajuću programsku opremu. Saradnju sa IZUM-om imaju biblioteke iz Slovenije, Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Bugarske i Albanije, a danas u svojim državama izgrađuju autonomne bibliotečko-informacijske sisteme na platformi COBISS-a sa uzajamnom katalogizacijom u mreži COBISS.net.

COBISS predstavlja organizacijski model povezivanja biblioteka u nacionalni bibliotečko-informacijski sistem sa uzajamnom katalogizacijom, uzajamnom bibliografsko-kataloškom bazom podataka COBIB i lokalnim bazama podataka biblioteka učesnica, bazom podataka o bibliotekama COLIB, normativnom bazom podataka CONOR, a takođe s brojnim drugim funkcijama.

Nacionalni bibliotečko-informacijski sistem na platformi COBISS-a zajednički oblikuju nacionalni COBISS centar i biblioteke kao članice sistema.

Konferenciju je pratio veliki broj bibliotekara čije su biblioteke u sistemu COBISS. Pozdrave su pored ostalih, uputili dr Aleš Bošnjak, direktor IZUM-a, Bhanu Neupane ispred UNESCO-a. Izlagači, kolege iz IZUM-a su prezentirali novosti u sistemu COBISS.

ales

Konferenciju je otvorio Miran Petek, izlaganjem o digitalnim repozitorijima. Janita Tacer Slana je predstavila novosti u COBISS+. Tadeja Brešar je izlagala o normativnoj bazi podataka za predmetne oznake.

Drugoga dana konferencije Tanja Turšek nas je provela kroz novosti u COBISS3. Tanja Žuran Putora je govorila o online inventuri. Sergej Lah je predstavio COBISS kao socijalnu mrežu, a Boštjan Batič je promatrao dostignuća mCOBISS u mreži COBISS.neta.

Treći dan je Miran Petek izlagao o akademskoj digitalnoj bazi Slovenije, Romana Muhvič Šumandl o novostima u podršci korisnicima, Bojan Štok je zanimljivo predočio razvoj arhitekture sistema COBISS. Gordana Mazić je izlagala o normativnoj datoteci. Ove su teme esencijalna pitanja sadašnje bibliotečke djelatnosti.

Svaki dan su nakon izlaganja učesnici postavljali pitanja i odmah dobijali odgovore. Bila je to prava interakcija, jer svaki sistem i skup sistema mora djelovati u interakciji – to je upravo COBISS.

NUBBiH je aktivna članica sistema COBISS i učestvovala je u radu ove online godišnje Konferencije – COBISS Meet 2020. Direktor NUBBiH, dr. Ismet Ovčina, je inače i predsjednik Savjeta COBISS-neta, a čiji su članovi direktori nacionalnih biblioteka i rukovodioci Centara članica sistema COBISS-neta.

ZAHVALNICA DIREKTORA IZUM-a:

Poštovani učesnici COBISS Meet 2020,

zahvaljujemo vam što su uzeli učešća na ovogodišnjoj tradicionalnoj COBISS konferenciji koja se odvijala od 1. do 3. decembra 2020. u živo na internet platformi Hopin. Na konferenciji je učestvovalo 619 prijatelja COBISS sistema iz više od deset država. Prezentacije novih pristupa i novosti, koje je IZUM uveo u poslednjem periodu, naišle su na dobar odziv, što se iskazalo u vašim diskusijama s predavačima. Da je i društveno umrežavanje bilo uspešno, dokazuje više od 1500 komentara, pozdrava, pitanja i odgovora koji su se tokom trajanja događaja nizali na internet ćaskanju (chat). Ponosni smo, što ste u tolikom broju uzeli učešće na ovom događaju i na taj način nam iskazali poverenje.

Pozdravne reči i sva predavanja, uključujući diskusije, možete pogledati na YouTube kanalu COBISS - poti do znanja, IZUM Maribor.

Do sledećeg susreta, koji bismo najradije želeli da organizujemo u Mariboru, srdačno vas pozdravljamo.

Dr. Aleš Bošnjak
direktor