• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Dr. Ismet Ovčina na godišnjoj konferenciji CENL-a 

20 Oktobar 2020 Novosti 979 Views

CENL1

19. oktobra 2020. godine, održao se prvi online sastanak CENL-a (Conference of European National Librarians / Konferencije direktora europskih nacionalnih biblioteka).

 

Screenshot 1

Screenshot 2

CENL je mreža koja je nastala 1987. godine. Ova mreža nacionalnih biblioteka Europe ima za cilj povećati i ojačati ulogu nacionalnih biblioteka u Europi, posebno u pogledu njihovih odgovornosti u održavanju nacionalne kulturne baštine i osiguravanja pristupačnosti znanja u tom području. CENL se sastoji od nacionalnih biblioteka Europe, čiju zajednicu trenutno obuhvata 49 nacionalnih biblioteka iz 45 europskih zemalja.

Nakon pozdravnih poruka koje je skupu uputio predsjedavajući CENL- a, i izvršni direktor Britanske biblioteke, Roly Keating, u prvoj sesiji, prisutni su usvojili zapisnik sa prošlogodišnjeg sastanka održanog u gradu Mo I Rana, te strateške i financijske planove za 2019., 2020. i 2021.

Druga sesija sastanka je bila posvećena pandemiji Covid-19 - utjecaju, mogućnostima i izazovima za nacionalne biblioteke. Prisutni su podijeljeni u grupe u kojima su razgovarali o fizičkoj biblioteci nakon pandemije Covid-a 19, inkluzivnom pristupu - digitalna pismenost, online servisima nakon pandemije, prikupljanju – promjene i prilike i radnoj snazi – nacionalna biblioteka od kuće?.

U grupi Radna snaga – nacionalna biblioteka od kuće?, učestvovao je i dr. Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH. U toku diskusije o radu od kuće, dr. Ovčina je govorio o iskustvima NUBBiH, te je naglasio da Biblioteka nikada nije bila potpuno zatvorena.

Rad i korespondencija sa izdavačima se organizovala i iz kuća bibliotekarki i bibliotekara, tako da su Odjel CIP-a i Agencije ISSN, DOI, ISBN i ISMN bili dostupni u toku redovnog radnog vremena.  U Biblioteci su radili Ured direktora, krizni štab, te su se mogli ostaviti i obavezni primjerci građe koja je ostavljana u karanteni po preporukama WHO-a i Kriznog štaba/stožera FMZ-a.

Treća sesija je sadržavala izvještaje i prezentacije Nacionalne biblioteke Litvanije, Nacionalne biblioteke Austrije, Britanske biblioteke o realizaciji granta Erland Kolding Nielson, te  informacije o dobitnicima fondova podrške bibliotekama pogođenim pandemijom COVID-a-19 (Covid-19 Support Fund) i projektima posvećenim skupljanju građe i izvora vezanih uz zajednice koje su nedovoljno zastupljene u zbirkama biblioteka članica CENL-a (Hidden Stories Support Fund).

CENL će za četiri nacionalne biblioteke, uključujući i Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BiH, dodijelilti sredstva za podršku apliciranim projektima protiv Covid-a 19.

Na kraju, CENL je potvrdio da će se sljedeći godišnji sastanci održati u Kraljevskoj biblioteci Belgije (Koninklijke Bibliotheek van België) u 2021. godini, Nacionalnoj biblioteci Turske (Millî Kütüphaneo) u 2022. godini i Nacionalnoj biblioteci Francuske (Bibliothèque nationale de France) u 2023. godini, izražavajući nadu da će se ovi sastanci održavati u boljim uslovima.