• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Digitalne kolekcije obogaćene novim naslovom

30 Juni 2020 Novosti 994 Views

Digitalne kolekcije obogaćene su novim naslovom iz fondova Periodike Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine.

pravdaOvoga puta, riječ je o časopisu “Pravda”. Pravda je tokom tridesetih godina prošlog stoljeća, za vrijeme Jugoslavije, bio jedan od utjecajnijih listova u našoj domovini. Izlazio je u Sarajevu svakog petka, a svojim čitaocima davao je politički, društveni i kulturni pregled sedmice. Prvi broj Pravde objavljen je 22. februara 1919. godine, tek nekoliko dana nakon zvaničnog osnivanja Jugoslavenske Muslimanske Organizacije (JMO) čiji je vođa bio Mehmed Spaho.

List je tada imao raznovrsne redovne rubrike, čemu svjedoči i rubrika “Pišu nam prijatelji”, kao i brojni tekstovi o prvom muslimanskom NK “Đerzelez” iz Sarajeva. Svoje mjesto u Pravdi imala su i razna kulturno-umjetnička društva, koja su osnivana iz potrebe za podizanjem kulturne svijesti našeg naroda.

Stoga pozivamo sve korisnike da posjete našu stranicu Digitalnih kolekcija te dobiju na uvid kako ovu (PRAVDA), tako i ostalu objavljenu građu koju Digitalne kolekcije Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine posjeduje.