• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

U Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH  održana radionica „Učimo bosančicu“

28 Oktobar 2019 Događaji 1384 Views

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama 2019, 25. oktobra, koji je rezultat Erasmus+ projekta „Library Network Support Services (LNSS): Modernising libraries in Western Balkan countries through staff development and reforming library services“, i povodom obilježavanja 74. godine svoga rada i postojanja, Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH (NUBBiH) kao partnerska institucija Univerziteta u Sarajevu održala je radionicu pod nazivom “Učimo bosančicu”. Cilj Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama jeste podsjetiti građanke i građane na važnost učešća biblioteke u izgradnji društva znanja.

Radionica „Učimo bosančicu“ održala se u saradnji sa Odsjekom za bosanski, hrvatski i srpski jezik, a predavač je bio doc. dr. Mehmed Kardaš. Učesnici radionice bili su učenici srednje škole, Druga gimnazija te uposlenici NUBBiH. U uvodnom dijelu radionice mr. Muamera Smajić, voditeljica kolekcije rukopisa i rariteta, učesnicima je predstavila rad Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH i Specijalnih zbirki, koje baštine vrijednu građu pisanu bosančicom. Program radionice nastavljen je sa doc. dr. Mehmedom Kardašom koji je prezentirao mjesto i značaj bosančice u historiji bosanskog književnog jezika, upoznao učesnike sa bosančicom kao varijetetom ćirilice i razvojnim formama pisma. Na kraju je uslijedio i praktični dio, čitanje bosaničnog pisma. Iščitavala su se pisma, između ostalog, i ona koja se nalaze u NUBBiH. Na kraju radionice uz prigodno obraćanje direktora NUBBiH, dr. Ismeta Ovčine učesnicima su uručeni certifikati.

U Bosni se, kao i u drugim zemljama gdje je upotrebljavana, ćirilica razvila u nacionalnu redakciju – bosančica. Postoje još različiti nazivi: bosanska ćirilica, bosanica, bukvica, begovica, bosansko pismo, itd. Grafijski sistem bosančice izdvaja ga iz drugih tipova ćirilice kod slavenskih naroda. Ovaj stilizirani oblik ćirilice javlja se u 10. st. Ovim pismom napisana je i čuvena Povelja Kulina bana, 29. augusta 1189. godine koja je najstariji diplomatički dokument na narodnom jeziku. Bosančica se koristila i u vrijeme osmanske uprave na ovim prostorima. Ćirilicom su se u Bosni i Hercegovini koristila sva tri naroda.

#NLAD2019 #NeSudiKnjiziPoKoricama #DanBibliotekaUNSA