• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Posjeta predstavnika NUBBiH Gradskoj knjižnici Busovača

05 Februar 2019 Novosti 1161 Views

31. januara 2019. godine, Gradsku knjižnicu u Busovači posjetili su dr. Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine i njegove saradnice mr sci. Zijada Đurđević-Alidžanović  i  mr sci. Biljana  Zarić.

 

Posjeta Gradskoj knjižnici Busovača je rezultat redovnih aktivnosti i planova Matične službe da unaprijedi bibliotečko poslovanje i obrazovanje u Bosni i Hercegovini, kao i da izgradi mreže biblioteka na ovom području.

Dr. Ovčina i saradnice su tokom  posjete  razgovarali  sa  direktoricom  Gradske  knjižnice,  gđom  Ankicom  Mravak. Direktorica  Mravak je predstavila Knjižnicu i  upoznala  goste sa  aktivnostima i  planovima  knjižnice, kao i  sa  problemima  u  realizaciji  planova koje imaju. Ovom prilikom, direktorica je istakla da Knjižnica ima veliku podršku Općine Busovača, koja ju je i osnovala.

Predstavnici NUBBiH su direktoricu  Mravak informisali  o trenutnim  pogodnostima uključivanja Knjižnice u Kooperativni online bibliografski sistem i servis - COBISS, a koji  do sada  nije  realizovan  isključivo  iz  financijskih  razloga.

Dr. Ismet Ovčina i direktorica Mravak su razgovarali o nastavku saradnje dvije institucije, kao i o značaju učestvovanja u zajedničkim projektima i uključivanju ostalih biblioteka Srednjobosanskog  kantona u sljedeće zajedničke aktivnosti.

Ovom prilikom, dr. Ismet Ovčina je u ime Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, Gradskoj knjižnici  poklonio određeni broj knjiga i dio izdanja NUBBiH.