• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Dr. Ismet Ovčina na Kulturnom forumu u St. Petersburgu

19 Novembar 2018 Novosti 1271 Views

Od 15. do 17. novembra 2018. godine, dr. Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, učestvovao je na Sedmom međunarodnom kulturnom forumu u St. Petersburgu.

Međunarodni kulturni forum u Sankt Petersburgu je jedinstveni kulturni događaj svjetskog nivoa, diskusiona platforma koja pored direktora nacionalnih biblioteka, godišnje privlači nekoliko hiljada kulturnih stručnjaka iz cijelog svijeta: zvijezde dramskog pozorišta, opere i baleta, vrhunske reditelje i muzičare, predstavnike vlade, biznisa, akademske zajednice. Među njima su bili: generalni direktor Nacionalne biblioteke Rusije, Aleksander Vershinin, Vadim Duda, generalni direktor Državne biblioteke Rusije, Gloria Perez-Salmeron, predsjednica IFLA-e, Gerald Leitner, generalni sekretar IFLA-e, Sohair Wastawy, izvršna direktorica Nacionalne biblioteke Katara, Andrea De Pasquale, direktor Nacionalne centralne biblioteke u Rimu, Roman Motulski, direktor Nacionalne biblioteke Bjelorusije, Janne Andresoo, generalna direktorica Nacionalne biblioteke Estonije i mnogi dr.

Forum održava Vlada Sankt Petersburga uz podršku Ministarstva kulture Ruske Federacije i Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije. Njegov cilj je očuvanje i razvijanje ruske kulture, podrška kulturnim inicijativama na regionalnom, saveznom i međunarodnom nivou i razvoj međunarodne saradnje u oblasti kulture.

Forum se paralelno razvija u tri pravca. Obimni poslovni program je od interesa za stručnjake iz različitih oblasti kulture. Festivalski program uključuje brojne kulturne događaje za građane i goste Sankt Petersburga, dok poslovna lokacija stvara uslove za projekte implementacije i potpisivanje sporazuma u oblasti kulture.

U okviru festivalskog programa, upriličena je posjeta Marijinskom teatru, gdje je za učesnike pripremljen kulturni program (koncert simfonijskog orkestra), a obratio se i predsjednik Rusije, Vladimir Putin. Također, gosti su posjetili i  Biblioteku Akademije nauka Rusije, gdje se čuva originalna Povelja Kulina bana, najstariji dosad pronađeni očuvani bosanski državni dokument i jedan od najznačajnijih dokumenata bosanskohercegovačke historije.

Sedmi međunarodni kulturni forum u St. Petersburgu, također je bio jedinstvena i prigodna manifestacija za potpisivanje sporazuma o saradnji između Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine i Nacionalne biblioteke Rusije, u St. Petersburgu, u cilju unapređenja kulturnih veza i ostvarenja zajedničkog interesa na području bibliotečkih i informacionih nauka. Sporazum su potpisali dr. Ismet Ovčina i dr. Aleksander Pavlovich Vershinin, generalni direktor Nacionalne biblioteke Rusije.

Tokom Foruma, Nacionalna biblioteka Rusije organizirala je simpozij "Informacija, društvo, razvoj: međunarodne veze biblioteka". Kao učesnik, dr. Ismet Ovčina održao je izlaganje na temu „Biblioteke kao medijatori između korisnika i e-izvora znanja: Međunarodne veze NUBBiH u digitalnoj eri“ (Libraries as a mediator between users' and e-resources of knowledge: NULB&H international ties in digital era).