• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Prezentacija novosti u sistemu COBISS

14 Novembar 2018 Novosti 1280 Views

U Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine je 12. 11. 2018. godine u okviru COBISS dana održana prezentacija novosti u sistemu COBISS (Kooperativni online bibliografski sistem i servisi). Predstavnici Instituta informacijskih znanosti iz Maribora (IZUM) na čelu sa direktorom, dr. Alešom Bošnjakom, bh. bibliotekarima su predstavili najnovije segmente u okviru sistema i najznačajnija dostignuća, koja ovaj bibliotečko-informacioni sistem čine jedinstvenim u regiji i šire.

Dr. Ismet Ovčina pozdravio je sve prisutne i istakao dobru suradnju sa rukovodstvom IZUM-a. Ukazao je na značaj sistema za bh. biblioteke i podršku koju Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH putem Virtualne biblioteke BiH pruža vezano za rad i unapređenje sistema. Posebno je izraženo zadovoljstvo zbog uključenja sedam novih članica sistema COBISS.BH.

Magistar Davor Bračko predstavio je COBISS+ u poređenju sa COBISS/OPAC. Radi se o novom korisničkom interfejsu koji korisnicima pruža puno pogodnosti i daje mnogo korisnih informacija. Sve aktivnosti za uključenje COBISS+ u bh. bibliotekama su pri kraju, a njegova implementacija očekuje se uskoro.

Rezervaciju i produženje pozajmice građe preko mCOBISS i COBISS+ kao dodatnu vrijednost za korisnike predstavio je mag. Dušan Stošič. Aplikacija mCOBISS u bh. bibliotekama se primjenjuje od 2016. godine. Namijenjena je korištenju sistema putem androida.

E-CRIS.BH, SICRIS, bibliografije je predstavila Darinka Šeško. Primjena informacionog sistema o istraživačkoj djelatnosti u BiH (E-CRIS.BH) otpočela je 2008. godine i do danas u toj bazi se nalaze podaci o 2151 istraživaču i o 85 organizacija. Istaknut je  značaj ovog sistema za naučno-istraživačku djelatnost BiH.

Poseban interes prisutni su pokazali za izložbu, kojom je na veoma transparentan način, predstavljen rad u sistemu COBISS od samih početaka.

Direktor IZUM-a, dr Aleš Bošnjak, osvrnuo se na veoma dobru dosadašnju suradnju između IZUM-a i NUBBiH i izrazio zadovoljstvo i pohvale za dobru organizaciju COBISS dana.