• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Promocija izdanja „Kulturnohistorijska zaostavština Mehmed-bega Kapetanovića Ljubušaka“

28 Avgust 2018 Događaji 1195 Views

U okviru obilježavanja 26. godišnjice od stradanja Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH u Vijećnici je održana promocija knjige: „Kulturnohistorijska zaostavština Mehmed-bega Kapetanovića Ljubušaka“. Promotori ove knjige bili su: dr. Ismet Ovčina, direktor NUBBiH i gosp. Ibrahim Spahić, predsjednik Međunarodnog centra za mir i direktor Sarajevske zime.

 

Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak rodio se 1839. godine u Vitini kraj Ljubuškog, kao najstariji sin Ali-bega Kapetanovića, ljubuškog kajmakama (kotarskog načelnika). Kao sakupljač usmenih tvorevina, prevodilac orijentalnih književnosti, publicist, kulturni i politički djelatnik u austrougarskom periodu, bio je s razlogom poznat i priznat u bosanskohercegovačkoj sredini, pa i šire, a nakon smrti dugo i neopravdano zaboravljen i zapostavljen. Ukupna Ljubušakova djelatnost bila je pažljivo praćena, i u Bosni i Hercegovini i izvan nje, budući da je u svoje vrijeme bio istaknuti kulturni i politički djelatnik, a javnosti je bio poznat i kao višegodišnji gradonačelnik Sarajeva (u osmanskom i u austrougarskom periodu), zatim počasni Vladin savjetnik i član nekoliko različitih odbora i izaslanstava.

U knjizi je prikupljeno 158 bibliografskih jedinica, poredanih po abecednom redoslijedu, dok su u okviru pojedinih skupina jedinice razvrstane i hronološki. Bibliografijom u ovoj knjizi  predstavlja se raznovrsno naslijeđe Mehmed-bega Kapetanovića Ljubušaka koje ova institucija čuva u svojim fondovima. Pored građe iz NUBBiH, predstavljena je i građa ovog autora, kao i građa o njemu, koja se čuva i u Nacionalnoj biblioteci Austrije.

Prikaz zaostavštine Mehmed-bega u knjizi nam je donesen kroz podjelu po fondovima koje biblioteka ima, odnosno u kojima se građa nalazi. Tako imamo pregled građe Specijalnih zbirki, potom građe iz Redovnog fond, kolekcija Stare periodike i na kraju građa Nacionalne biblioteke Austrije.

Ono što krasi Specijalne zbirke, kao i bosanskohercegovačku baštinu, jesu različitost i posebnost. Tako je ovdje predstavljena i popisana posebna i jedinstvena arhivska građa koja prezentira Ljubušakovu djelatnost kao sakupljača pojedinosti o prirodnom blagu Bosne i Hercegovine. Tu su i neizostavno Istočno i Narodno blago, zbornici usmenih tvorevina, te još neka značajna štampana djela Mehmed-bega Kapetanovića.

Knjiga dalje donosi popis građe koja se nalazi u fondu Stare periodike i uvid u ono što je pisano o Mehmed-begu Kapetanoviću u periodičnim izdanjima, kao i tekstove koje je sam pisao Mehmed-beg Kapetanović.

Od popisa građe iz redovnog fonda napravljen je uvid u ono što biblioteka posjeduje, a napisano je o djelu, radu i životu Mehmed-bega Kapetanovića Ljubušaka.

Publikacija „Kulturnohistorijska zaostavština Mehmed-bega Kapetanovića Ljubušaka“, svojim sadržajem želi javnosti da predstavi samo neke od reprezentativnih primjeraka rukopisa, knjiga, grafika i stare periodike koja svjedoče o životu i radu pojedinaca kao što je bio Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak, te o tradiciji naših naroda i koegzistenciji, isprepletenosti i raznovrsnosti kultura na ovim prostorima.