• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Susret sa predstavnicama OHCHR

20 Maj 2013 Novosti 1158 Views

Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, Dr. Ismet Ovčina, susreo se sa Specijalnom izvjestiteljicom u području kulturnih prava iz Ureda visokog komesara za ljudska prava u Ujedinjenim nacijama, gospođom Farida Shaheed i Mylène Bidault, specijalistom za ljudska prava iz odjela za posebne procedure UNHR, koje ovih dana borave u posjeti Bosni i Hercegovini.

Gospođa Shaheed i gospođica Mylène Bidault su sa zanimanjem primile informacije koje je iznio Dr. Ismet Ovčina, o historijatu, sadašnjem pravno-finansijskom statusu i  uvjetima u kojima djeluje Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH, te o mogućim rješenjima postojećeg stanja.

Mandat gospođe Shaheed nije zaštita kulture i kulturne baštine sama po sebi, već pravo pristupa,  uživanje kulturne baštine i uvjeti koji omogućavaju svim ljudima da bez bilo kakve diskriminacije imaju pristupa, sudjeluju i doprinose kulturnom životu u kontinuitetu i uz stalni razvoj kulture. Jedna od njenih dužnosti je da identificira moguće prepreke u smislu promoviranja i zaštite kulturnih prava, te da podnese prijedloge i preporuke Vijeću za ljudska prava u smislu mogućeg djelovanja na otklanjanju tih prepreka.