• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Prezentacija časopisa LICHTUNGEN

06 Juni 2014 Novosti 963 Views

U Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine u srijedu 04.06.2014. u organizaciji Ambasade Austrije, upriličena je prezentacija časopisa LICHTUNGEN „Nova književnost iz Bosne i Hercegovine i Austrije".

LICHTUNGEN je časopis za književnost, umjetnost i kritiku suvremenog doba i izlazi u Grazu od 1979., a posljednjih godina razvija se u književni časopis u kojem je književno tematsko težište Austrija, Njemačka ili jedna od zemalja jugoistočne Europe.

Prezentaciji časopisa prisustvovali su brojni gosti među kojima i: ambasador Republike Austrije u Bosni Hercegovini, Nj. E. Martin Pammer, koji je održao govor o značaju ovog književnog časopisa; Prof. Dr. Vahidin Preljević, kao moderator večeri; Markus Jaroschka, urednik časopisa Lichtungen, kao i troje mladih autora iz Austrije koji su čitali svoje tekstove: Angelika Reitzer, Helwig Brunner i Marlen Schachinger.

Dr. Vahidin Preljević zahvalio se učesnicima ove književne večeri kao i domaćinu, Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH.

Nakon čitanja književnih tekstova uslijedila su pitanja kao i diskusija o pročitanim tekstovima.

Ovo književno veče nastavak je plodotvorne kulturne saradnje između NUBBiH i Austrijske ambasade u BiH.