• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Sat književnosti sa Muhidinom Šarićem

11 Decembar 2015 Novosti 868 Views

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine, 10. decembra 2015. godine, organizirala je druženje sa dječijim piscem Muhidinom Šarićem.

Na „Satu književnosti sa Muhidinom Šarićem”, govorili su dr. Ismet Ovčina, direktor NUBBiH-a, Mirsad Bećirbašić i Muhidin Šarić. Povod druženju je predstavljanje kadidata iz BiH za Astrid Lindgren Memorial Award 2016.

Uz druženje, recitovanje i promociju čitanja, scenski program je bio obogaćen nastupima djece iz Pete osnovne škole (Sokolović Kolonija, Ilidža), Dječijeg folklornog ansambla RKUD „Proleter” i Edukativo-zabavnog centra „Dječiji grad”.

Djeca su imala priliku razgovarati sa Muhidinom Šarićem i ostalim učesnicima, recitovati I družiti se.

Od 2007. godine, Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine, je jedino nominacijsko tijelo iz BiH za nagradu Astrid Lindgren ovlašteno od strane Švedskog umjetničkog vijeća (Swedish Arts Council) i predlaže kandidate iz naše države, dajući im šansu da na taj način učestvuju na natjecanju za najprestižniju nagradu za dječiju književnost u svijetu. Nominirani kandidati za 2016. godinu iz BiH su Muhidin Šarić i Mirsad Abdagić Kike.