• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Promocija knjige „Das Hemd 1863-1914-2014“

27 Novembar 2015 Novosti 869 Views

U Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine, u organizaciji Austrijske ambasade u Sarajevu, u četvrtak 26. 11. 2015 održana je promocija knjige „ Das Hemd 1863- 1914- 2014“.

Knjiga predstavlja višejezičnu antologiju nastalu na inicijativu Udruge za posredovanje u kulturi pokrajine Štajerske. „KOŠULJA 1863-1914-2014“ je knjiga u kojoj se  33 autorice i autora, u pripovijestima, poetskim tekstovima i esejima prisjećaju Prvog svjetskog rata. Svoje pripovijesti iz antologije na promociji čitali su: Sijarić Mirsad, Šljivar Tanja i Faruk Sehić.

„Referentna tačka svim tekstovima je košulja, koja je kao odjevni predmet najbliža ljudskoj koži te kao košulja za svaki dan, za krštenje ili ukop otvara povijesne, osobne i arhetipske asocijacije. Tekstovi autorica i autora, koji potječu iz nekadašnjih krunskih zemalja Habsburške monarhije, zemalja Antante i zemalja Centralnih sila, potresni su jer pripovijedaju o iskustvima i sudbinama za koje nema mjesta u velikoj povijesti“.

S obzirom da je Franc Ferdinand rođen u Gracu, a atentat na njega izvršen u Sarajevu, projekat predstavlja i vrstu mosta između dva grada ali i poveznicu među savremenim autorima koji stvaraju u često sasvim različitim društveno-političkim kontekstima. Nerijetko ove kontekste karakterišu i različita zvanična tumačenja istorijskih događaja. Stoga su ovdje zastupljeni autorski tekstovi istovremeno i izraz građanske zabrinutosti zbog miliona pojedinaca čije „košulje“ ne odolijevaju hicima istorije i državnih politika.

Tekstove u antologiji „Košulja/Das Hemd“ objavili su: Sijarić Mirsad, Šljivar Tanja, Kompanikova Monika, Ilić Saša, Čolić Velibor, Lekovich Kenka, Nossow Sergej, Sajko Ivana, Kumerdej Mojca, Kiss Noémi, Gospodinov Georgi, Jagić Dorta, Gooddwin Jason, Tomašević Dragana, Dobrescu Caius, Eichberger Günter, Garaczi László, Iplikci Müge, Karahasan Dževad, Tomaš Marko, Leka Arian, Simon Cordula, Nagy Ildikó Noémi, Neziraj Jeton, Shubinskij Valerij, Pačaku Kujtim, Petrosnyak Halyna, Sehić Faruk, Sosnicki Darius, Bremer Alida, Sabuschko Oksana, Denemarkova Radka i Dienes Gerhard M.

Ovom prilikom Njegova ekselencija Martin Pammer, ambasador Republike Austrije u Bosni i Hercegovini, pozdravio je sve prisutne i zahvalio im se na prisustvu i angažmanu te Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine na saradnji i gostoprimstvu.

Moderator promocije bio je prof. Dr. Vahidin Preljević, sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu.